Teljes oltottsággal szabad az út

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük!

Augusztus 1. – Csak teljes oltottsággal vagy gyógyultsággal mentesülhetünk a teszt alól

A Magyarország és Csehország közötti megállapodás értelmében az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes igazolásokat (plasztik és papír védettségi igazolvány), függetlenül az oltás típusától Csehországban elismerik, az alábbiak szerint:

 • két dózisú oltás esetén a belépés az első oltást követő 22. naptól negatív teszteredmény birtokában lehetséges, és az országban való tartózkodás 3 hónapig megengedett;
 • két dózisú oltás esetén, ha már a második oltás felvétele is megtörtént, az országban való tartózkodás az első oltás dátumától számított 9 hónapig lehetséges;
 • egy dózisú oltás esetén a belépés az oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való tartózkodás 9 hónapig megengedett.
 • egy oltás esetén vagy oltás hiányában tehát 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 24 óránál nem régebbi antigén tesztre van szükség a belépéshez. (Karantén és újabb teszt helyben nem szükséges.)

A 18 év alatti és 6 éves kor feletti gyermekek számára a belépéshez teszt szükséges (72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 24 óránál nem régebbi antigén)

Ugyancsak elismerik és elfogadják Csehországban 2021. július 1-től kezdődően az Európai Unión belül a védettséget igazoló digitális COVID-igazolványokat, azonban ezeket csak a Csehországban használt védőoltástípusokra (Pfizer, Vaxzevria, Moderna, Janssen), valamint a gyógyultságra. Csehországban az számít a betegségen átesett (felgyógyult) személynek, aki laboratóriumi pozitív tesztet produkált. Az ilyen személyek az első pozitív tesztjüket követő 180 napig számítanak védettnek. Vagyis aki rendelkezik olyan EU-s digitális covid igazolvánnyal, amely a fentieknek megfelel, annak nem szükséges teszt. (De ha már lejárt a 180 nap, akkor kell a teszt. Mai állás szerint – Magyarország zöld kategóriás besorolása alapján – 48 óránál nem régebbi antigén, avagy 72 óránál nem régebbi PCR, de az antigén tesztnek is hivatalos, laboratóriumi tesztnek kell lennie.) Ha antitest (szerológiai) vizsgálat alapján készült az igazolás, akkor az nem elfogadott.

Az online regisztrációs formanyomtatvány kitöltése a Magyarországról érkezőknek is kötelező az alábbi linken: www.prijezdovyformular.cz

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?cseh-koztarsasag

Május 17. – Oltással szabad az út

Teszt és karantén nélkül léphetünk be az országba, ha rendelkezünk az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltás típusától, az alábbiak szerint:

 • két dózisú oltás esetén a belépés az első oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való tartózkodás 3 hónapig megengedett
 • két dózisú oltás esetén, ha már a második oltás felvétele is megtörtént, az országban való tartózkodás az első oltás dátumától számított 9 hónapig lehetséges
 • egy dózisú oltás esetén a belépés az oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való tartózkodás 9 hónapig megengedett

Forrás:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/szijjarto-csehorszagba-szabadon-utazhatnak-beoltott-magyarok

https://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/csehorszag-utazas-eu-szerbia/0mell2z

Május 3. – Magyarország a piros kategóriában

Beutazáskor negatív tesztre van szükség, karanténba kell vonulni, majd az 5. napon PCR tesztet kell végeztetni, aminek az eredményéig karanténban kell maradni.

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?cseh-koztarsasag

2021. március 15. – Negatív teszt és karantén

Magyarország március 15-étől a sötétpiros (vörös) kategóriába kapott besorolást. 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztre van szükség a belépéshez, majd legkorábban a beutazást követő 5. napot követően a sötétpiros (vörös) államokból érkezőknek helyben PCR tesztre kell menniük. E második teszt elkészültéig a beutazónak önkéntes karanténban kell lennie.

Az országba való belépést megelőzően elektronikusan regisztrálni szükséges a www.prijezdovyformular.cz oldalon. A regisztrációról szóló visszaigazolást az utazás alkalmával kinyomtatva ajánlott magunknál tartani.

2020. szeptember 1. – elvileg utazásra nem javasolt, de a visegrádi négyek enyhébb megítélés alá esnek

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

A visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak elég egy negatív teszt a hazaérkezést követően.

Forrás: Szíjjártó Péter külügyminiszter közösségi média oldala

Június 4. – Hazautazáskor sincs már karantén

Minden korlátozás nélkül utazhatnak egymás országainak területeire a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok, nem kell ezentúl sem negatív koronavírusteszt, és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, egyben megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is, jelentette be Szijjártó Péter a Facebookon. 

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/06/04/korlatozas_nelkul_lehet_holnaptol_utazni_ausztriaba_csehorszagba_es_szlovakiaba/

Június 2. – Nyitás várhatóan június 15-től

Csehországba a külföldiek csak a biztonságosnak minősített országokból érkezhetnek szabadon, a közepesen kockázatos és magasan kockázatos országok állampolgárait csak akkor engedik be, ha friss negatív koronavírus-teszttel fognak rendelkezni. Magyarországot is biztonságosnak tartják.

Forrás: http://turizmusonline.hu/kulfold/cikk/junius_kozepetol_nyitnak_a_csehek

Május 28. – Ausztrián keresztül is haza lehet térni

48 órás tartózkodás esetén Csehországból nemcsak Szlovákián, de Ausztrián keresztül is visszatérhetnek a magyar állampolgárok karanténkötelezettség nélkül.

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/05/28/szlovenia_magyarorszag_koronavirus_hatar/

Május 26. – 48 órára már teszt nélkül is mehetünk

Szerdától (máj. 27) kezdve a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírus tesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk – közölte Tomás Petrícek cseh külügyminiszter kedden Prágában.

A cseh-szlovák utazási megállapodásról hétfőn a Twitteren tájékoztatott Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Május 25. – tárgyalnak a határnyitásról

A határokon bevezetett korlátozó intézkedések könnyítéséről egyeztetett videókonferencián Szijjártó Péter osztrák, cseh és szlovák kollégájával.

A felek elvi céldátumként június 15-ét jelölték meg, hogy addigra e négy ország állampolgárai a jelenleginél szabadabban mozoghassanak egymás országai között.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/05/25/egy_napra_karanten_nelkul_johetnek_szlovakiabol/

Május 18. – Belépés negatív teszttel

Csehország május 26-tól újra szabaddá teszi államhatárainak átlépését, az ellenőrzések ezután már csak szúrópróbaszerűek lesznek. A Csehországba való belépéskor továbbra is kell negatív koronavírus-teszt.

Csehország azon igyekszik, hogy június közepéig teljes egészében megnyithassa határait. Ennek feltételeiről már tárgyalnak az összes szomszédos országgal, a legelőrehaladottabb állapotban a cseh-osztrák tárgyalások vannak.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200518/koronavirus-megnyitja-hatarait-csehorszag-432580

Május 15. – Külföldiek nem léphetnek be

Május 11-től  több kategóriában is lehetővé vált a külföldiek számára a beutazás korlátozott időre és meghatározott támogató dokumentumokkal, miközben főszabályként továbbra is érvényes, hogy külföldi állampolgár nem léphet be az ország területére, ha nem rendelkezik tartózkodási engedéllyel. 

A világ minden országából belépőkre érvényes jelenleg Csehországban, hogy 14 napra karanténba kell vonulniuk, ha nem tudnak felmutatni negatív eredményű, 4 napnál nem régebbi PCR tesztet a belépésnél. (A tiltás nem érinti a kamionsofőröket, pilótákat, a szolgálatban lévő vasutasokat, valamint egészségügyi dolgozókat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?cseh-koztarsasag

Április 27.

A prágai kormány feloldotta a külföldi utazások tilalmát is, de kiderült, hogy a szomszédos országok korlátozó intézkedései miatt a csehek gyakorlatilag mégsem tudnak sehova utazni.

Forrás: https://infostart.hu/kulfold/2020/04/27/csehorszag-kinyitott-de-a-tobbi-orszag-elzarva-tartja

Április 20. – Enyhítések

Csehország 5 lépcsőben oldja fel a korlátozásait.

 • Ápilis 20-tól újra kinyithatnak a termelői piacok, az autószervizek, a bemutatótermek, a profi sportolók edzőtermei, valamint tarthatnak tíz főnél kisebb létszámú esküvőket.
 • Április 27-től nyithatnak a 200 négyzetméteresnél kisebb alapterületű üzletek.
 • Május 11-től már a legfeljebb 1000 négyzetméteres üzletek is kinyithatnak, az autósiskolák és az edzőtermek mellett, bár az utóbbiakban az öltözők és zuhanyzók használata tilos marad.
 • Május 25-től nyithatnak az éttermek, kávézók, bárok, sörözők kerthelyiségei; az állatkertek szabadtéri területei és a galériák.
 • Június 8-tól pedig a tervek szerint a társasági élet belső helyszínei is újra kinyithatnak, így az éttermek, kávézók, bárok, sörözők, szállodák, mozik, színházak és bevásárlóközpontok is, valamint újra lehet taxizni és 50 főnél nem nagyobb rendezvényeket tartani.

Forrás: https://qubit.hu/2020/04/20/csehorszag-reszletes-tervet-keszitett-az-ujranyitasra-junius-8-ig-szinte-minden-ujraindulna