Oltással szabad az út

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Július 20. – Az uniós Covid-igazolvány is megfelelő

A határátlépés során Szlovákia a magyar oltási igazolás (védettségi igazolvány + oltási igazolás) mellett a digitális uniós COVID igazolványt is elfogadja. Az Európai Gyógyszerügynökség által elismert oltóanyagok (Pfizer/Astra/Moderna/Janssen (Johnson)) mellett Szlovákia mind a kínai (Sinopharm), mind az orosz (Sputnik V) oltóanyaggal való oltást elismeri.

Továbbá legkésőbb a határon regisztrálni szükséges a https://korona.gov.sk/ehranica/ weboldalon.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

Június 15. – Oltási igazolvánnyal szabad az út

Magyarország állampolgárai korlátozás (regisztrációs, teszt-, karanténkötelezettség) nélkül léphetnek be Szlovákiába, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal és az oltóanyag típusát és valamennyi oltás dátumát rögzítő oltási igazolással. A védettségi igazolvány és az oltási igazolás birtokában mindazokat a szolgáltatásokat és kedvezményeket igénybe vehetik, amelyek a szlovák oltási igazolással elérhetők.

Szlovákia és Magyarország az egymás országában használt oltóanyagokkal történt oltást elfogadja. A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának 2021. június 14-én 06:00-tól hatályos, 218/2021. sz. rendeletében foglaltak alapján karantén-kötelezettség nélkül léphetnek be az országba azok a személyek, akik:

  • két dózisú oltás esetében már megkapták az első oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 90 nap;
  • két dózisú oltás estében megkapták a második oltást, és az első oltás beadásának időpontjától eltelt legalább 21 nap, azonban nem több mint 12 hónap;
  • egy dózisú oltás esetében megkapták az oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap;
  • az a személy, aki korábban átesett a fertőzésen, és a kigyógyulását követő 180 napban megkapta valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap.

A védettségi igazolvánnyal és oltási igazolással rendelkező személyeket kísérő 18 évnél fiatalabb kiskorúak hasonlóan korlátozás nélkül utazhatnak be Szlovákiába, és mindazokat a szabadságokat élvezhetik, mint a védettségi igazolvánnyal utazó személyek.

Források:

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/szabad-utazas-szlovakia-es-magyarorszag-kozott-2522997

https://index.hu/kulfold/2021/06/08/koronavirus-magyarorszag-szlovakia-vakcina/

Május 28. – Hamarosan utazhatunk védettségi igazolvánnyal

Aláírta a védettségi igazolványok kölcsönös elismerését a szlovák egészségügyi miniszter, de a részletek véglegesítésére még pár napot várni kell.

Forrás:

https://hvg.hu/itthon/20210528_szlovak_magyar_hatar_vedettsegi_igazolvany

https://hvg.hu/itthon/20210528_szlovak_magyar_hatar_vedettsegi_igazolvany

Május 5. – Oltással hamarabb szabadulhatunk a karanténból

Bár az oltottság nem mentesít a regisztrációs és karanténkötelezettség alól, de ha hiteles igazolással tudjuk igazolni az alábbiak valamelyikét, akkor a karantén akár már az első napon is véget érhet egy Szlovákiában saját költségre elvégeztetett RT-PCR teszt negatív eredményével:

  • mRNS típusú (pl.: Pfizer, Moderna) oltás 2. adagját is megkaptuk, és az oltástól eltelt több mint 14 nap
  • vektor alapú (pl.: AstraZeneca) oltás 1. adagját megkaptuk, és az oltástól több mint 4 hét telt el
  • a COVID-19 betegség leküzdésétől számított 180 napon belül megkaptuk az oltás (mRNS vagy vektor alapú) 1. adagját, amelytől legalább 14 nap eltelt
  • 180 napon belül átestünk a COVID-19 betegségen, és erről rendelkeznek a vonatkozó rendelet szerint kiállított igazolással

A Magyarországon kiállított oltási vagy védettségi igazolványt (plasztik kártya) a szlovák hatóságok jelenleg nem fogadják el mint olyan igazolást, amely mentesít az előírt kötelezettségek betartása alól!

Április 13. – 14 napos karantén minden beutazónak és tesztkötelezettség

Minden beutazónak 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól sem az oltás megléte, sem negatív teszteredmény nem ad felmentést. A karantén 8. napján kötelező tesztet végeztetni.

Legkésőbb a határon regisztrálni kell, ezen az oldalon: https://korona.gov.sk/ehranica/

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

November 2. – határok nyitva, de csak negatív teszteredménnyel lehet belépni

Szlovákia határai továbbra is nyitva maradnak, de hétfőtől csak friss negatív koronavírusteszttel lehet belépni az országba – erősítette meg Martin Klus, szlovák külügyi államtitkár a kormány korábban hozott rendeletét hétfőn Pozsonyban. A beutazókat szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

A szlovák kormány, különös tekintettel a jelentősen megromlott csehországi járványhelyzetre, egy ideje nyíltan mérlegeli, ne zárja-e le az ország határait, illetve ne vezessen-e be kötelező szűrést a határátkelőkön. A pozsonyi sajtó azt valószínűsíti, hogy a határokon történő szűréseket legkorábban a jövő héten vezethetik be, amikor felszabadulnak az országos teszteléssel lekötött egészségügyi kapacitások.

Forrás: http://turizmusonline.hu/kulfold/cikk/szigoritanak_felenk_is_a_szlovakok

Október 23. – kijárási tilalom, teszt szükséges a belépéshez

Az előzetes tervek szerint az első országos COVID-szűrést (október 30 – november 1.) követően a határátkelőkön is bevezetik a tesztelést. Mindenkinek, aki belép Szlovákia területére, két hétnél nem régebbi negatív teszt-eredménnyel (PCR, vagy antigén) kell rendelkeznie, amit elvégeztethet: külföldön (dokumentummal igazoltan), magán-laboratóriumban vagy közvetlenül a határon (antigén teszt).

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

Október 1. – ismét vészhelyzetet hirdettek

Októbertől a kormány központi válságstábjának hétfői döntése alapján több járványügyi intézkedést is szigorítanak. Ezek közé tartozik, hogy ötven főben korlátozzák az összes tömegrendezvény résztvevőinek maximális számát, illetve a vendégek és a vásárlók számát az üzletekben és vendéglátóhelyeken. Újra szigorodnak a szájmaszkok viselésére vonatkozó rendelkezések is, kül- és beltéren egyaránt kötelező lesz a viselésük, amennyiben nem tartható fenn a legalább kétméteres távolság az egyes emberek között.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200930/holnaptol-veszhelyzet-van-szlovakiaban-450932

Szeptember 1. – elvileg utazásra nem javasolt, de a visegrádi négyek enyhébb megítélés alá esnek

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

A visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak elég egy negatív teszt a hazaérkezést követően.

Forrás: Szíjjártó Péter külügyminiszter közösségi média oldala

Június 4. – Hazautazáskor sincs már karantén

Minden korlátozás nélkül utazhatnak egymás országainak területeire a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok, nem kell ezentúl sem negatív koronavírusteszt, és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, egyben megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is, jelentette be Szijjártó Péter a Facebookon. 

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/06/04/korlatozas_nelkul_lehet_holnaptol_utazni_ausztriaba_csehorszagba_es_szlovakiaba/

Május 29. – 48 óra papírozása

Szlovákia: kilépéskor a magyar határőrtől kapsz egy papírt a kilépés dátumával, majd a Szlovákiába való belépéskor a szlovák határőr is ad egyet a belépés dátumával. Ezeket a papírokat meg kell őrizni majd a szlovák papírt a szlovák, a magyar papírt a magyar határőrnek kell átadni visszautazáskor, amelyre bármelyik üzemelő magyar-szlovák határátkelőt igénybe lehet venni függetlenül attól, hol léptél be.

Forrás: egy kedves olvasónk

Május 26. – 48 órára már teszt nélkül is mehetünk

Szerdától (máj. 27) kezdve a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírus tesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk – közölte Tomás Petrícek cseh külügyminiszter kedden Prágában.

A cseh-szlovák utazási megállapodásról hétfőn a Twitteren tájékoztatott Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Május 25. – tárgyalnak a határnyitásról

A határokon bevezetett korlátozó intézkedések könnyítéséről egyeztetett videókonferencián Szijjártó Péter osztrák, cseh és szlovák kollégájával.

A felek elvi céldátumként június 15-ét jelölték meg, hogy addigra e négy ország állampolgárai a jelenleginél szabadabban mozoghassanak egymás országai között.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/05/25/egy_napra_karanten_nelkul_johetnek_szlovakiabol/

Május 23. – Júni 26-ig biztosan zárva

Úgy tűnik, végül semmi nem lesz a közép-európai, úgynevezett „mini-Schengen” ötletéből, miután a szlovák kormány úgy döntött, június 26-ig a külföldiek előtt biztosan zárva tartja a határait – erről beszélt Martin Smolek cseh külügyminiszter-helyettes a cseh közrádióban pénteken.

Forrás: https://azonnali.hu/cikk/20200523_kutba-esett-a-mini-schengen-terve-zarva-marad-a-szlovak-hatar

Május 17. – Maradnak a határellenőrzések

Szlovákiában fenn kell tartani a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú utazási korlátozásokat és határellenőrzéseket, még akkor is ha más európai országok már fokozatosan úja meg akarják nyitni a határaikat – jelezte a szlovák kormány vasárnap.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200517/szlovakia-nem-enged-fenn-kell-tartani-a-koronavirus-miatti-szigoru-hatarellenorzeseket-432396

Május 1. – Indul a belföldi turizmus

Május 1-től ismét járhatnak az ülőliftek és egyéb felvonók az Alacsony- és a Magas-Tátrában. Jelenleg karbantartják a Lomnici-csúcsra közlekedő liftet, az csak május 16-tól jár.

Az utazási korlátozások miatt az újranyitás utáni szolgáltatás csak a helyi turisták részére elérhető, a határokat még nem nyitották meg a turistaforgalom számára.

Forrás: https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/50-nap-utan-ujrainditottak-az-ulolifteket-a-tatraban/