Szabad az út

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Július 26. – Oltottak, gyógyultak, teszteltek beutazhatnak

Tesztelés és karantén nélkül beutazhatnak azok, akik igazolni tudják, hogy megkapták a teljes oltási sorozatot azokból az oltásokból, amiket Finnország elfogad (a Magyarországon használt oltások közül az orosz Szputnyik V-t nem fogadják el), és a második oltás beadásától eltelt 14 nap. Mivel a Jansen oltásból csak egy dózist adnak, így ott értelemszerűen az oltástól számított 14 nap után lehet beutazni. Ugyanilyen elbírálás alá esnek azok, akik igazolni tudják, hogy hat hónapon belül átestek a fertőzésen.
Be lehet utazni Magyarországról a fentiek hiányában is. Ez esetben tesztet végeznek a reptéren, majd 3-5 napon belül újabb tesztet kell csináltatni. A második negatív teszteredményig karanténban kell tartózkodni. (Pozitív teszteredmény esetén a karantén kötelezettség értelemszerűen hosszabb.) A tesztelés ingyenes, az eredmény általában egy napon belül megérkezik.

Forrás:

https://www.facebook.com/HunEmbassy.Helsinki/?hc_ref=ARQB8N5FwabccXAibn5fSnMARzHzGriEUsUU3F4uybBQUTc7dEbFr_JhMNtCW1Y5gc4&fref=nf&xts[0]=68.ARCZ9BtKlCVQ4JlnuhT3HTx231ApGF5yXmZG3YkMZcAKK7VWoDRlOIGMv1Hah35mhF5XkpnTbJ2QT2p8f4A0CgCfjxdg1DgeY3Dqk4JzF8hnoHwiBHIa3ZkwSh96QtjZqe-m5UM5_0YVh_OP-qvroXuauWinLOXosdik8fbpadnHYaivTzuBPMkEdnHdnT08Eh-7hFehxEz7Btm-tXaUoIeNzJpEWlVyUuR8IgitOEdZ8fe-guh9a47v30kccB_AHRuqxvz7a2AXVmkwrFKoBM246ogp1Ogfy4piju673sOmLu6v6fjI_g

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?finnorszag

Június 23. – Magyarországról mindenféle kötelezettség nélkül szabad a beutazás

Június 21-étől teszt-, karantén-, oltási és regisztrálási kötelezettség nélkül beutazhatunk az országba.

Források:

https://valtioneuvosto.fi/en/entry-restrictions

https://index.hu/kulfold/2021/06/18/finnorszag-helsinki-nagykovetseg-koronavirus-jarvany-beutazasi-szabalyok-utazas-enyhites/

Május 20. – Szabad a beutazás, a Finnair kér tesztet vagy oltást, és önkéntes karantén betartását kérik

A Finnair légitársaság a Finnországba utazó 12 év feletti személyektől az induláskor negatív koronateszt eredményt kér, de elfogadja a COVID-19 oltási igazolást is, amennyiben az oltást az utazás megkezdése előtt minimum 21 nappal adták be. Az oltás első adagja elegendő, de az oltási igazolást csak akkor tekintik érvényesnek, ha az a WHO vagy EMA által engedélyezett oltóanyaggal történt.

A beutazáshoz egyébként negatív tesztre vagy oltásra szükség nincs, de a beutazót kérik, hogy 14 napra vonuljon önkéntes karanténba. A karanténból előbb kijöhet, ha kettő – minimum 72 óra eltéréssel végzett – koronatesztjének eredménye negatív. A karantént a beutazó a lakóhelyén vagy a szálláshelyén töltheti le. A karantén ideje alatt a saját családon kívüli találkozás kerülendő. A karantén alatt zárt térbe kimozdulni (bolt, tömegközlekedési eszköz, munkahely, stb.) nem szabad, a szabad levegőn lehet tartózkodni.

Ha valaki 72 óránál nem régebbi negatív teszttel érkezik Finnországba és a tartózkodás időtartama nem haladja meg a 72 órát, nem szükséges egy második teszt elvégzése, illetve nem kell karanténba vonulnia.

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?finnorszag

2021. január 25. – Január 27-étől nem engedélyezett a turisztikai célú beutazás

Forrás:

https://raja.fi/en/-/restrictions-on-entry-into-finland-to-be-tightened-on-27-january?fbclid=IwAR1xFahyrgTc0OC4rPO22CUd3ft5-PvaK1HQST1JfKPsRkb9EcfEmFlAFMU

2020. szeptember 14. – új szabályok jönnek november 23-tól

November 23-tól új szabály lesz: azokból az országokból, ahol legalább 25 aktív eset jut 100 ezer főre, a következő módon lehet beutazni: kell hozni egy 72 óránál nem régebbi negatív covid tesztet, majd érkezés után 72 órára karanténba kell vonulni, miközben készíteni kell egy új negatív covid tesztet.

Forrás: https://www.visitfinland.com/article/practical-travel-information-for-travelers-to-finland-during-coronavirus-pandemic/#aec3ca57

Szeptember 11. – Magyarország kockázatos

Kockázatosnak minősítik azokat az országokat, ahol 100 ezer főre legalább 25 aktív fertőzés jut, így Magyarország is ebbe a kategóriába tartozik. Kockázatos országból érkezőkre 14 nap karantén vár, amit ki lehet váltani két db negatív PCR teszttel.

Forrás: https://www.foreigner.fi/articulo/tourism/list-of-countries-from-which-you-can-travel-without-restrictions-to-finland/20200911144120007874.html

július 9. – 13-án nyit

Július 13-tól egy sor országból határellenőrzés és karantén kötelezettség nélkül lehet beutazni Finnországba bármilyen céllal, így Magyarországról is. A rendelkezés nem állampolgárság szerint különbözteti meg a beutazókat, hanem a beutazási országok szerint. Így pl. egy Magyarországról érkező szerb állampolgár is korlátozások nélkül beutazhat. 

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?finnorszag

június 23. – 3 hét múlva nyitás

Július 13-ától szabad a beutazás Németországból, Olaszországból, Ausztriából, Görögországból, Svájcból, Szlovákiából, Szlovéniából, Magyarországról, Liechtensteinből, Horvátországból, Ciprusról, Írországból – ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi. A nyitás feltétele, hogy adott országban a 100.000 lakosra jutó fertőzöttek száma két héten át 8-nál kevesebb legyen.

Forrás: https://yle.fi/uutiset/3-11412152

június 18. – Magyarországról továbbra is csak 14 napos karanténnal

Svédország kivételével nyitottak a határok a szomszédos országok állampolgárai előtt és megszűntek a határellenőrzések is. A nem szomszédos országok polgárait viszont továbbra is arra kérik, hogy az országba érkezés után vonuljanak 14 napos karanténba.

Ez a szabályozás várhatóan legalább július 14-ig fennmarad.

Forrás: https://www.visitfinland.com/article/practical-travel-information-for-travelers-to-finland-during-coronavirus-pandemic/#492c1526

június 12. – óvatos nyitás a turizmus irányába is

A kormány enyhíti a korlátozásokat: 500 főnél kisebb kültéri rendezvényeket már meg lehet tartani júliustól. Turisztikai célú utazást is megengednek június 15-étől a Baltikum, Dánia, Norvégia és Izland felé, karantén kötelezettség nélkül. Ugyanakkor Svédországgal szemben marad a korlátozás.

Két hét múlva újra megvizsgálják a helyzetet, és elképzelhető további enyhítés.

Forrás: https://yle.fi/uutiset/3-11395477

május 20.

Finnország határai a schengeni övezetben lévő országok előtt nyílt meg május 14-től kezdődően, ugyanakkor a határátlépés csak azok számára engedélyezett, akik munka céljából vagy halaszthatatlan ügyben utaznak az országba. Ugyanakkor azok számára, akik külföldről jönnek, kötelező (a visitfinland.com szerint csak javasolt – a szerk.) letölteni a 14 napos karantént. Nemzetközi járatokat egyelőre három reptéren fogadnak. Az éttermek, üzlethelyiségek nagy része június 1-től nyithat újra.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200520/kulfoldre-mennel-nyaralni-ezekbe-az-orszagokba-mar-utazhatsz-432644?page=2