Védettségi igazolvánnyal szabad az út.

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Május 6. – Védettségi igazolvánnyal szabad a beutazás

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőkre továbbra is a korábbi szabályok vonatkoznak.

Forrás:

https://index.hu/kulfold/2021/05/05/szijjarto-utazas-horvatorszagba-oltasi-igazolvannyal-karanten-es-teszteles-nelkul/

Április 1. – Negatív teszt, oltás, vagy karantén

A határátlépésekor a beutazó magyar állampolgár három módon tehet eleget tesztelési kötelezettségének.

1. A mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával.

2. A határátlépést követően Horvátországban elvégzett teszttel. Ez esetben a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni 

3. A tesztelési kötelezettségnek eleget tesz az a személy is, aki már átesett a COVID betegségen és azt a határátlépés idején igazolni tudja. A betegségen való átesettség igazolható: 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel, vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően  igazoló orvosi igazolással.

Az oltási igazolások felmutatása szintén mentesít a tesztelési- és karantén-kötelezettség alól. A beutazónak a határátlépés napján igazolnia kell, hogy az egy dózisból álló oltások esetén az oltást, a kétdózisú oltások esetében a második dózist már legalább 14 nappal korábban megkapta.

Teszt és oltási igazolás hiányában 10 napos karanténba kell vonulni.

Beutazás előtt érdemes regisztrálni a https://entercroatia.mup.hr/ oldalon, a határon való várakozi idő és torlódás csökkentése érdekében.

Források:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag

https://444.hu/2021/04/01/matol-uj-szabalyok-szerint-lehet-belepni-horvatorszagba

December 1. – szigorítások

December 1-jétől magyar állapolgárok csak 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel léphetnek az országba. Turisztikai szempontból az átutazók képeznek kivételt az új protokoll alól.

Forrás:

http://turizmusonline.hu/kulfold/cikk/nehezebb_beutazni_mostantol_horvatorszagba?utm_source=newsletter&utm_medium=napi_turizmus_hirlevel&utm_campaign=29068

Július 11. – óvatos szigorítások

Horvátországban szigorítják a horvát határok átlépését a szomszédos országokból érkezők számára, és kötelezővé teszik a maszkok viselését az éttermekben, bárokban és üzletekben.

14 napos – illetve a PCR-teszt elvégzése esetén sokkal rövidebb – önkéntes karantént rendelnek el. Azonban ez a szabály csak a nem EU állampolgárokra vonatkozik, magyarokra nem.

Vagyis minden magyar állampolgár beléphet Horvátországba továbbra is 14 napos karantén kötelezettség vagy negatív teszt bemutatása nélkül.

Forrás: http://turizmusonline.hu/kulfold/cikk/nem_egyszeru_most_a_horvatorszagi_nyaralasra_indulas?utm_source=newsletter&utm_medium=napi_turizmus_hirlevel&utm_campaign=27877

Június 10. – júni 12-től hazatérhetünk karantén nélkül

A horvát köztársaság elnöke bejelentette, hogy június 12-től nem kell karanténba vonulni a magyaroknak hazatérés után sem.

Forrás: https://www.facebook.com/Hrvatskiglasnik/photos/a.311776092305210/1567210133428460/?type=3&theater

Újra megnyílhat a magyar és a horvát határ, így már nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik Horvátországba utaznak – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán közösségi oldalán.

Forrás: https://turizmus.com/desztinaciok/junius-12-tol-szabadon-utazhatunk-horvatorszagba-1170315

Június 5. – nem érdemes Szlovénia felé csalni hazafelé

Néhány leleményes magyar megpróbálta kijátszani a szabályozást: Horvátországból Szlovénián keresztül próbáltak hazajutni Magyarországra.

A döntéshozók gyorsan léptek és a Konzuli Szolgálat oldalán már látható is a kiegészítés.

“Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól, ha kiutazásának végcélja Szlovénia volt, s nem más országból tér haza Szlovénián keresztül.”

Arról egyelőre nincs információnk, hogy a határon hogyan lehet bizonyítani, hogy tényleg csak Szlovéniában jártunk.

Forrsá: https://utazomajom.hu/szlovenia-karanten-horvatorszag/?fbclid=IwAR2dvvGlc0A2jj61TcNCSiuBQPr2Un_ZRF_BqCNYhi4vfouFjkmlot_4-Tg

Június 4. – a 2 hét karantén szabály marad

A magyar kormány célja, hogy a Horvátországgal határos többi országgal együtt nyisson a Horvátországból be és hazaérkezők irányában.

De Gulyás szerint Horvátország plusz kockázatot vállalt azzal, hogy Olaszország felé ők már határt nyitottak.

A cél, hogy Csehország, Szlovákia, Ausztria és Magyarország egyhangúan nyisson majd határokat.

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/06/04/kormanyinfo_csutortok_junius4_gulyas_gergely_pp/

Június 3. – hazatérés után 2 hét karantén

Május 28-tól a magyarok szabadon utazhatnak Horvátország területére. Hazatérés után azonban két hét hatósági házi karanténba kell vonulnia mindenkinek – erősítette meg Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/06/03/az_operativ_torzs_tajekoztatojanak_osszefoglaloja_junius_3-an/

Május 30. – űrlap beutazáshoz

Azon utasoknak, akik az erre rendszeresített honlapon adataikat előre feltöltik, a határon nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt. A horvátországi beutazáshoz szükséges nyomtatvány hivatalos linkje (angol, horvát nyelven):
https://entercroatia.mup.hr/Edit

Május 28. Nyitás

Horvátország teljesen megnyitja határait Szlovénia, Magyarország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Németország állampolgárai előtt – jelentette be Andrej Plenkovic miniszterelnök a kormány csütörtöki ülésén.

Ezen tíz uniós ország állampolgárainak nem kell többé megindokolniuk, miért utaznak Horvátországba – hangsúlyozta.

Davor Bozinovic belügyminiszter elmondta. hogy a határátlépésnél továbbra is felveszik a külföldi állampolgárok adatait, és a horvátországi tartózkodás alatt mindenkinek be kell tartania a közegészségügyi intézet ajánlásait is.

Május 25. – Elindult a nyári szezon a tengerparton

A turistáknak a beutazáshoz a szállásfoglalásról kell igazolást felmutatniuk a határon, ahol felveszik az adataikat is.

Május 27-ig elkészül az a mobiltelefonos alkalmazás, amely elősegíti a beutazások felgyorsítását. Az alkalmazás használata önkéntes alapon történik.

Május 21. – Május 29-től teljes nyitás

Május 29-től teljesen feloldják a korlátozásokat a horvát–magyar határon. Részlegesen erre már két hete sor került, de most még csak azok a külföldi állampolgárok léphetnek be Horvátországba, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt vagy más halaszthatatlan személyes okokból utaznak az országba.

Május 29-től Szlovákia, Csehország és Ausztria mellett a magyar állampolgárokkal szemben is feloldják a beutazási korlátozásokat, és egy mobiltelefonos alkalmazás bevezetését is tervezik a beutazások meggyorsításának elősegítése érdekében. A horvát kormány abban bízik, hogy az ország teljes idegenforgalmának több mint 60 százalékát helyreállíthatják az intézkedésekkel.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/05/21/hatarnyitas_jarvany_koronavirus/

Május 10. – Üzletemberek, ingatlantulajdonosok utazhatnak

Horvátország vasárnaptól fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba – derült ki a válságstáb vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A rendelet szerint azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, aki rendelkeznek Horvátországban ingatlannal vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200510/koronavirus-horvatorszag-ujranyitja-hatarait-de-nem-a-nyaralok-elott-431024