Teszt / oltottság / gyógyultság szükséges

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Augusztus 1. – Negatív teszteredmény / igazolás oltottsági védelemről / igazolás a betegségből felgyógyultságról

Megszűntek a Magyarországról Németországba beutazó személyek számára az előzetes regisztrációs és karanténkötelezettség.

A külföldről, így Magyarországról is beutazó személyek számára fennáll az előre meghatározott három igazolás valamelyikének bemutatási kötelezettsége a repülőgépre történő felszállás előtt, valamint közúti és vasúti közlekedés során a szúrópróba-szerű ellenőrzés keretében. Az igazolásokkal tehát már a beutazáskor rendelkezni kell.

Minden 12 évnél idősebb személynek kötelező rendelkeznie az országba történő belépéskor a felsorolt három igazolás (negatív teszteredmény VAGY Igazolás oltottsági védelemről VAGY Igazolás a betegségből felgyógyultságról) egyikével, függetlenül attól, hogy honnan (rizikóterületről vagy besorolás nélküli országból), valamint milyen közlekedési eszközzel (légi úton, közúton vagy vasúton) lép az ország területére.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nemetorszag

2021. május 31. – Szabad az út, kivéve repülővel

Megszűntek a Magyarországról Németországba beutazó személyek számára a német beutazási korlátozások. Egyedüli kivétel a repülőgépen történő beutazás, ebben az esetben továbbra is fennáll az előre meghatározott három igazolás valamelyikének bemutatási kötelezettsége a repülőgépre történő felszállás előtt:

  • A beutazás időpontjában 48 óránál nem régebbi in-vitro antigénteszt vagy 72 óránál nem régebbi, nukleinsav kimutatásán alapuló teszt (PCR, LAMP, TMA)
  • Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akit a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírások szerinti mennyiségű dózissal (akár ugyanazon vakcinával, akár többféle vakcina kombinációjával) beoltottak és az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap. Emellett az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották a fent említett oltóanyagok valamelyikével.
  • Igazolás arról, hogy a beutazó felgyógyult a betegségből. A betegségből történt felgyógyulást egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni.

A fentebb felsorolt igazolás lehet papíralapon, vagy digitálisan kiállított német, angol, francia, olasz vagy spanyol nyelvű dokumentum.

Források:

https://index.hu/kulfold/2021/05/30/kkm-nemetorszag-utazas/

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210530/itt-a-nagy-hir-korlatozasok-nelkul-lehet-nemetorszagba-utazni-magyarorszagrol-repules-kivetelevel-485552

2020. október 30. – Magyarország teljes területét kockázatosnak minősítették

Magyarország teljes egészét felvették pénteken az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban, írja az MTI.

A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek tíz napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Megérkezés után készített negatív koronavírusteszt esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Egy november 8-án életbe lépő új szabály szerint tesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni.

Forrás: https://24.hu/kulfold/2020/10/30/koronavirus-nemetorszag-kockazatos-terulet-beutazas-karanten/

október 1. – további megyék is kockázatosak

Budapest és Győr-Moson-Sopron megye után Csongrád-Csanád, Vas és Pest megyét is felvették az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban – jelentette az MTI csütörtök délelőtt.

Forrás: https://hvg.hu/itthon/20201001_Koronavirus_nemetorszag_magyar_megye_kockazatos

szeptember 24. – Győr-Moson-Sopron megyét is kockázatosnak minősítették

Felvették Győr-Moson-Sopron megyét az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban szerdán.

A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírustesztet kell végeztetniük.

Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását.

Október 1-jétől a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén.

Forrás: https://hvg.hu/itthon/20200924_Nemetorszag_kockazatos_terulet_GyorMosonSopron_megye

szeptember 17. – beutazáskor karantén ÉS teszt szükséges

Budapestet a Robert Koch intézet kockázatos területnek minősítette.

Ezért a Budapestről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. 

Forrás: https://444.hu/2020/09/16/a-nemet-kormany-kockazatos-teruletnek-minositette-budapestet

június 6. – hazatéréskor nincs karantén kötelezettség

“Vasárnap reggel 8 órától megszüntetjük azokat a korlátozásokat, amelyek a Magyarország és Németország közötti személy forgalomra eddig vonatkoztak. Ez azt jelenti, hogy német állampolgárok szabadon beutazhatnak Magyarország területére, és azok a magyar emberek, akik Németországból térnek haza, mentesülnek a karantén-kötelezettség alól.”

Forrás: https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/277516773619709/

május 22. – június 15-én várható a nyitás

Németország területén június 05-ig érvényben vannak a személyes kapcsolatot szabályozó korlátozások (pl. gyülekezési korlátozások, legalább 1,5 méteres távolságtartás, közlekedés csak indokolt esetekben). A turisztikai célú be- és kiutazás nem lehetséges.

A határzár megszűnésének időpontja a luxemburgi szakaszon május 15., Ausztria, Svájc és Franciaország esetében június 15-ig fenntartják.

Németország minden tartományában bevezették a kötelező (14 napos) házi karantént az országba beutazók, illetve oda visszatérők számára. A szövetségi és a tartományi kormányok megállapodása értelmében a tartományok fokozatosan mentesítik az EU-, vagy EGT-tagállamokból, továbbá Nagy-Britanniából beutazókat a házi karantén alól, amennyiben a kiindulási országban az új fertőzések száma nem éri el az utazást megelőző hét napon az 50/100.000 lakos arányszámot (a European Center for Disease Prevention and Control /ECDC/ statisztikai kiértékelése alapján), és a beutazni kívánó személynél nem mutatkoznak a COVID-19 betegség tünetei. A rendelkezések részletei tartományonként különbözőek lehetnek, ezért a beutazóknak ajánlatos az utazás előtt a célállomás területileg illetékes egészségügyi hivatalától beszerezni a szükséges információkat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nemetorszag

május 20.

Egymás után vonják vissza a német tartományi kormányok az európai uniós társországokból érkezőknek a koronavírus-járvány miatt kéthetes házi karantént előíró rendeletüket, a sort a legnépesebb tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália nyitotta meg.

Az uniós tagállamok mellett a schengeni övezet nem EU-tag országaiból – Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc – és az Egyesült Királyságból érkezőknek sem kell házi járványügyi elkülönítőbe vonulniuk két hétre az észak-rajna-vesztfáliai kormány új rendelete szerint. Rajna-vidék-Pfalz tartomány és Saar-vidék tartomány kormánya május 18-tól vezette be ugyanezt a szabályt.

A következő napokban várhatóan valamennyi tartományban enyhítik a beutazási korlátozásokat.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200520/kulfoldre-mennel-nyaralni-ezekbe-az-orszagokba-mar-utazhatsz-432644?page=3

május 18.

A német belügyminiszter bejelentette, hogy június 15-től feloldanak minden korlátozást a francia, svájci, luxemburgi, dán és osztrák határokon, a luxemburgi határ pedig már május 15. óta szabadon átjárható. A német éttermek, szállodák is hamarosan kinyitnak.

Forrás: https://turizmus.com/desztinaciok/nyaralas-europaban-hova-utazhatunk-es-hogyan-1170012