Szabad az út

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Június 21. – Korlátozások nélkül beutazhatunk

Magyarország 2021. 06. 21. 0:00-tól lekerült a kockázatos beutazási országok listájáról. Beutazás előtt egy formanyomtatványt kell kitöltenünk, azon kívül további kötelezettségünk nincsen. A listát az egészségügyi helyzet függvényében hetente felülvizsgálják. A jelenlegi intézkedés 2021. június 27. 24.00 óráig érvényes. A formanyomtatvány itt érhető el: https://www.spth.gob.es/create

Forrás:

https://airportal.hu/visszaternek-a-wizz-air-spanyol-jaratai/

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?spanyolorszag

http://turizmusonline.hu/kulfold/cikk/korlatozasok_nelkul_utazhatunk_spanyolorszagba?utm_source=newsletter&utm_medium=napi_turizmus_hirlevel&utm_campaign=30573

2021. május 25. – Június 7-étől bizonyos oltásokkal szabad a beutazás

Június 7-étől az EMA és a WHO által jóváhagyott oltásokkal rendelkezőknek szabad a beutazás az országba.

Források:

https://hvg.hu/gazdasag/20210521_Spanyolorszag_utazas__Sinopharm_Szputnyikk

https://nepszava.hu/3120519_juniustol-majdnem-minden-oltassal-lehet-spanyolorszagba-utazni

https://index.hu/kulfold/2021/05/21/spanyolorszag-utazas-beoltottak/

2020. november 12. – beutazáshoz negatív teszteredmény szükséges

Spanyolország negatív PCR-tesztet kér a kockázatosnak minősített országokból érkezőktől.

A szűrővizsgálatot az utazás előtt 72 órával kell elvégeztetnie mindenkinek akár spanyol, akár más ország állampolgára. Az akkreditált laboratóriumok leleteit spanyol és angol nyelven fogadják el papíralapon vagy elektronikus formában.

Kockázatosnak azokat az országokat tekintik, amelyek vörös jelzéssel szerepelnek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványügyi térképén. Európán kívül pedig azokat, ahol százezer emberből több mint 150-en fertőzöttek. 

Forrás: http://turizmusonline.hu/kulfold/cikk/spanyol_eloiras_a_pcr_teszt

Szeptember 1. – utazásra nem javasolt

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

illetve

https://hvg.hu/itthon/20200901_hatar_jarvany_kulfoldiek

augusztus 6. – sárga besorolást kap

A koronavírus-fertőzés miatt zöldből sárga besorolású lett Spanyolország – az erről szóló országos tisztifőorvosi határozat a Hivatalos Értesítő szerdai számában jelent meg.

A határozat péntektől hatályos. E szerint Spanyolországban a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már nem alacsony, ezért zöld helyett sárga jelzésű lett az európai uniós tagállam.

Az aktuális fertőzöttségi mértéke ugyanakkor kevésbé súlyosnak tekinthető, ez indokolja az ország sárga besorolását.

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/08/05/zold_helyett_sarga_besorolasu_lett_spanyolorszag/

június 14. – előrébb hozták a nyitást

Spanyolország június 21-én, 10 nappal a tervezett dátum előtt megnyitja határait az európai látogatók előtt. Az elmúlt hetekben többféle lehetséges dátumról is felröppent a hír.

Június 21-én hivatalosan végetér a veszélyhelyzet, ezzel együtt szabaddá válik a beutazás az Európai Unió illetve a schengeni övezet polgárai számára. Az övezeten kívüliek július 1-jétől utazhatnak be, bár ez a küldő országban uralkodó járványügyi helyzettől függ.

Forrás: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-spain/spain-brings-forward-border-opening-for-schengen-countries-to-june-21-idUSKBN23L0FE

május 26. – július elsejétől nincs karantén

Július 1-től eltörlik Spanyolországban a külföldről érkezők számára kötelező kéthetes karantént, amit május 15-én vezettek be. Az ország tehát ismét megnyílik a turisták előtt. A tengerpartok és a szigetek strandjai már hétfőn megteltek a nyári melegben.

Forrás: http://turizmusonline.hu/kulfold/cikk/europa_probal_visszaterni_a_regi_kerekvagasba?utm_source=newsletter&utm_medium=napi_turizmus_hirlevel&utm_campaign=27542

május 25. – nyitás júliustól

A külföldi turistákat júliustól fogadják majd a szállodák.  

A korlátozásokat a tervek szerint fokozatosan oldják majd fel június végéig. Június 8-tól három hónapos szünet után folytatódhat a spanyol labdarúgó-bajnokság is.

Az emberek ismét találkozhatnak egymással maximum tízfős csoportokban. Kinyitnak a bárok és az éttermek teraszai, valamint a parkok és a nagyobb múzeumok is, igaz, utóbbiak egyelőre csak korlátozott számú látogatót fogadhatnak, írja az AFP.

Kikerül a karantén alól Kasztília és León is, és – Madriddal és Barcelonával együtt – belép a négyszakaszos „újraindítási program” első fázisába.

Forrás: https://privatbankar.hu/cikkek/makro/nyitnak-a-spanyol-strandok-juliustol-mehetnek-a-turistak-is.html

Spanyolország bejelentette, hogy júliustól várja a külföldi turistákat. A világ második leglátogatottabb országa márciusban zárta le határait és strandjait, most pedig már azt tervezi, hogy heteken belül megszünteti a 14 napos karanténkövetelményt a külföldről érkezők esetében –

A vírus által a leginkább sújtott fővárosban, Madridban hétfőn éledt újjá az élet, az emberek visszatértek a Retiro parkba, és a bárok és éttermek is újra megnyithatták a teraszaikat, de csak 50%-os kapacitással működhetnek, de a beltérben nem fogadhatnak vendégeket, és egyelőre csak kevesen élnek a kávézós lehetőségekkel.

Forrás: https://www.travelo.hu/tavol/20200525-spanyolorszag-is-megnyitja-hatarait-a-kulfoldiek-elott.html

május 22. – június 7-ig karantén

Május 15-június 7-ig azok a külföldről érkezők, akik belépnek Spanyolország területére, kötelesek 14 napos házikaranténba vonulni. 

A spanyol törvényhozás május 20-án megszavazta a veszélyhelyzet június 7-ig történő meghosszabbítását. 

Május 18-ával az exit menetrend első fázisba lépett át, ezzel csatlakozott a már abban lévőkhöz: Valencia tartomány teljes egésze, Kasztília La Mancha tartomány egésze, Kasztília és León tartomány kb. fele. Katalónia esetében csak a főváros, Barcelona és annak agglomerációja marad a nulladik fázisban legalább május 25-ig. Madrid tartomány szintén a nulladik fázisban marad május 25-ig. 

A második fázisban: megnyithatnak a bevásárlóközpontok, de csak a kapacitás 40%-át engedhetik be egyszerre (valamint a közösségi tereket nem lehet használni); barátok, családok maximum 15 fős csoportokban találkozhatnak; esküvő, temetés, tor, egyházi szertartások tarthatóak maximum 100 fő részvételével, szabad levegőn. Az éttermek és bárok beltereik 40%-át feltölthetik; bármikor sportolhatnak a 70 év alattiak (kivéve a 70 éven felettieknek megszabott idősávokban); uszodák és medencék 30%-os kihasználtsággal megnyithatnak; a strandok megnyithatnak, betartva a kötelező távolságot.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?spanyolorszag

május 18. – Kanári-szigetek csak októbertől

Spanyolországban ugyan megindult a korlátozások feloldása, de a nemzetközi turizmussal kapcsolatban kifejezetten óvatosak. „Garantálnunk kell, hogy amikor megnyitjuk a határainkat a turisták előtt, akkor csak „biztonságos” személyek léphessenek be Spanyolországba” – nyilatkozta Reyes Marot turisztikai miniszter.

A szállodák és a kávézók teraszai vidéken már megnyithattak, de csak maximum 30%-os töltés mellett. A Kanári-szigetek szállodái a helyi hatóságok szerint a legkorábban júliustól vagy augusztustól nyithatnak ki, és elsőként csak spanyol vendégeket fogadhatnak. A külföldiek csak októbertől érkezhetnek.

Forrás: https://turizmus.com/desztinaciok/nyaralas-europaban-hova-utazhatunk-es-hogyan-1170012