EMA vagy WHO által engedélyezett oltással szabad az út

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Július 2. – EMA vagy WHO által engedélyezett oltás birtokában nem kell teszt

2021. augusztus 31-ig külföldieknek csak 72 óránál nem régebbi, negatív PCR, antigen, TMA vagy LAMP teszteredménnyel, illetve oltási vagy a Covid-19 betegségen való átesettségi igazolással lehet Svédországba beutazni. (Tesztelés esetén a  72 óra a mintavétel időpontjától számít.) 

Az oltási igazolás lehet digitális vagy papír formátumú és tartalmaznia kell egy vonalkódot, amelyen keresztül annak eredetisége és hitelessége ellenőrizhető. Az igazolásnak a kibocsátó ország nyelvén valamint angol nyelven kell olvashatónak lennie, tartalmaznia kell az oltott adatait, az oltás típusát és számát és a beadott dózisok számát. A svéd hatóságok elfogadják az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagokat (Comirnaty, Janssen, Spikevax/Moderna, Vaxzevria/AstraZeneca), valamint a WHO sürgősségi engedélyével rendelkező oltóanyagokat (köztük a Sinopharm oltóanyagot). Az oltási igazolás legalább 14 nappal az első oltási adag beadását követően mentesíthet a tesztelési kötelezettség alól. 

A Covid-19 betegségen való átesettség egészségügyi szakember által kiállított SARS-CoV-2 pozitív teszteredménnyel igazolható, amely a teszteredményt követő legalább 11, legfeljebb 180 napot követően mentesíthet a tesztelési kötelezettség alól. Antitest igazolás önmagában nem elegendő a betegségen való átesettség igazolására.

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svedorszag

2021. március 30. – Csak negatív teszteredménnyel lehet beutazni

Május 31-éig csak 48 óránál nem régebbi, negatív PCR, antigen vagy LAMP teszteredménnyel lehet Svédországba beutazni. Karanténkötelezettség nincs, de a svéd Népegészségügyi Hatóság ajánlása, hogy a külföldről Svédországba beutazók maradjanak 7 napot otthoni izolációban.

2020. szeptember 1. – utazásra nem javasolt

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

illetve

https://hvg.hu/itthon/20200901_hatar_jarvany_kulfoldiek

Július 12. – sárga jelzést kap

Magyarország sárga jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – sárga jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

május 20. – mintha mi sem történt volna

A svédek egy meglehetősen különutas megoldást választottak a koronavírus kezelésére azzal, hogy gyakorlatilag minden úgy megy ma is, mint eddig, nem voltak jelentősebb korlátozó intézkedések, bezárások. Kivételt képeznek ez alól a beutazások, ugyanis a svédeknél is él a szabály, miszerint az EU-n és a schengeni övezeten kívüli országok lakói számára nem engedélyezett a beutazás.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200520/kulfoldre-mennel-nyaralni-ezekbe-az-orszagokba-mar-utazhatsz-432644?page=2

május 18.

Július előtt nem várható a nemzetközi turizmus újraindulása helyi illetékesek szerint.

Forrás: https://turizmus.com/desztinaciok/nyaralas-europaban-hova-utazhatunk-es-hogyan-1170012

május 15.

Svédország – az Európai Unió 2020. március 17-i döntésével összhangban – 2020. március 19-től beutazási tilalmat rendelt el az országba. A beutazási tilalom 2020. június 15-ig van érvényben, ezt követően a korlátozás szükségességét felülvizsgálják. A korlátozás a gyakorlatban nem vonatkozik az EU és EGT országok állampolgáraira, így a magyar és a svéd állampolgárokra sem, illetve az Egyesült Királyság és Svájc állampolgáraira sem. Svédország nem alkalmaz reptéri szűrést és nincs hatósági/kötelező karantén a beutazóknak, bárhonnan is érkeztek.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svedorszag