Oltás és tesztek, karantén már nincs

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Augusztus 4. – A karantént eltörölték

Karanténmentesen utazhatnak be Angliába azok, akik teljes védettséggel rendelkeznek, vagyis

  • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott valamely vakcinából két dózist adtak be nekik,
  • az Angliába való érkezés előtt legalább 14 nap eltelt az utolsó dózis beadása óta,
  • az utasok az EU Digitális COVID Igazolvánnyal (EU DCC) bizonyítják a teljes beoltottságukot a légitársaságok, illetve a kompjáratokat és vonatokat üzemeltető társaságok számára (vagyis a légitársaságok felelőssége ellenőrizni az uniós oltási igazolványt).

A bejelentett könnyítések a Sinopharm és Sputnik V vakcinákkal beoltottakra nem vonatkoznak. A fenti könnyítések nem vonatkoznak a Franciaországból érkezőkre sem (még átutazás esetén sem).

Az érkezés előtt 72 órán belül, valamint a belépést követő 2. napon végzett PCR-teszt, és a Passenger Locator Form kitöltése továbbra is előírás.

Ugyanilyen feltételekkel történő beutazási könnyítést jelentett be a skót kormány is, Skóciára vonatkozóan.

A beutazást követően elvégzendő teszteket is meg kell rendelni még a beutazást megelőzően (ld. e) pontban).  

  • Angliára vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattints
  • Skóciára vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattints
  • Wales-re vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattint
  • Észak-Írországra vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattints

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nagy-britannia

https://www.bbc.com/news/uk-57999362?fbclid=IwAR3wKo8J_n3z_a47qW11rc7EhGuv0dzmlomwTpGMET5diLFnZQvpLGD_XA4

https://telex.hu/koronavirus/2021/07/28/nagy-britannia-koronavirus-oltas-karanten-beutazas-unios-allampolgar

Május 12. – Magyarország a sárga listára került, május 17-e után is kötelező a karantén

Forrás:

https://turizmus.com/desztinaciok/mindent-kinyitnak-es-ujra-utazhatnak-a-britek-turisztikai-cellal-jovo-hetfotol-1174835

Május 5. – 17-étől lazításokra lehet számítani

Forrás:

https://www.bbc.com/news/uk-56970260

Március 8. – Angliában és Skóciában teszt szükséges, mindenhol karanténba kell vonulni

Anglia és Skócia is 3 tesztet ír elő a beutazáshoz: egyet az indulást megelőző 3 napon belül kell elvégezni, két további tesztet pedig a beutazást követő 2. és 8. napon. Az érkezés előtti 48 órában el kell végezni a regisztrációt ezen az online felületen: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

Az egész országra igaz, hogy a külföldről beutazóknak 10 nap karantént írnak elő, azonban a végrehajtás módja, valamint a kivételek eltérőek lehetnek attól függően, hogy Anglia, Skócia, Wales vagy Észak-Írország az úti cél. Skócia esetében mindenkinek, aki nem az ún. Közös Utazási Térségből (Common Travel Area) utazik be, házi karantén helyett karanténhotelt kell foglalnia még a beutazást megelőzően. Skóciában a karanténhotel ára tartalmazza a 2. és 8. napon elvégzendő két teszt árát is. Anglia esetében a beutazást követő két teszthez a mintát a házi karanténban kell levenni, amihez a tesztcsomagokat ugyanúgy indulás előtt szükséges megrendelni. Wales és Észak-Írország esetében egyszerű házi karanténra kell számítani, tesztkötelezettség nélkül. A karanténhotel foglalásáról, illetve Anglia esetében a beutazást követő két teszt lefoglalásáról szóló visszaigazolást akár már a légitársaság is kérheti, de legkésőbb a határon be kell mutatni.

2021. Január 15. – Csak azok léphetnek be Angliába, akik indulásuk előtt koronavírus-szűrésen vesznek részt, és a teszt eredménye negatív

A Magyarországról érkezőket a negatív koronavírus-szűrési igazolás sem menti fel a kötelező 10 napos angliai karantén alól.

Forrás:

https://turizmus.com/desztinaciok/pentektol-negativ-tesztet-kell-felmutatniuk-az-angliaba-utazoknak-1173117

2020. December 15. – Két hét helyett tíz nap karantén

December 14-étől az eddigi két hét helyett csak tíz napot kell karanténban tölteniük azoknak, akik külföldről utaznak az Egyesült Királyságba.

Forrás:

http://turizmusonline.hu/kulfold/cikk/ket_het_helyett_tiz_nap_karanten_a_briteknel

December 1. – Lerövidíthető a karantén

A december 15. után Angliába beutazóknak lehetősége lesz, hogy 5 nap után magánúton teszteltessék magukat, és a negatív eredmény birtokában elhagyják a karantént. Egyelőre nem lehet tudni, hogy Skócia, Wales és Észak-Írország is bevezet-e hasonlót.

Forrás:

https://444.hu/2020/11/24/december-kozepetol-egy-negativ-teszttel-mar-roviditheto-a-karanten-angliaban

https://www.gov.uk/government/news/test-to-release-england-introduces-testing-strategy-for-international-arrivals

Szeptember 11. – beutazáskor is karantén

Arra kell készülniük a Magyarországról Angliába, Skóciába vagy Wales-be utazóknak, hogy két hét karanténra kötelezik őket a hatóságok – írja a BBC.

A karanténidőszakot saját tulajdonú vagy bérelt ingatlanban, ismerősöknél vagy hozzátartozóknál, illetve szállodában lehet eltölteni.

Forrás: https://hvg.hu/vilag/20200910_Wales_karanten_magyarorszag

Szeptember 1. – utazásra nem javasolt

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

illetve

https://hvg.hu/itthon/20200901_hatar_jarvany_kulfoldiek

július 12 – sárga jelzést kap

Magyarország sárga jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – sárga jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

július 10. – Angliába és Skóciába szabadon utazhatunk

Megszűnt pénteken a Magyarországról és számos más országból Angliába és Skóciába beutazók karanténkötelezettsége.

A brit közlekedési minisztérium által összeállított listán – 14 brit tengerentúli terület mellett – 59 olyan ország szerepel, amelyek esetében London péntektől feloldotta az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást – írta az MTI. 

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a skót kormány 57 ország – köztük Magyarország – esetében átvette és Skóciára is érvényesnek tekinti a brit kormány Angliára vonatkozó karanténmentességi döntését, de Szerbiát és Spanyolországot kihúzta listáról, mivel e két ország esetében továbbra is “aggodalomra ad okot” a Covid-19-járványt okozó új koronavírus elterjedtsége.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/07/10/pentektol_nem_kell_karantenba_vonulnia_a_magyarorszagrol_angliaba_utazoknak/

július 3. – 10-étől nincs karantén

Jövő péntektől számos országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába – közölte pénteken a brit közlekedési minisztérium. A péntek délután közzétett teljes listán hatvan olyan ország szerepel, amelyeknél a brit kormány július 10-től feloldja az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást.

A döntés viszont csak Angliára vonatkozik, Skóciára, Walesre és Észak-Írországra nem.

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/07/03/koronavirus_anglia_utazas_karanten/

június 27. – júliusban lazítás várható

A brit kormány péntek esti jelzése alapján a jövő hónapban várhatóan enyhülnek vagy megszűnnek számos európai ország esetében a brit beutazási karanténelőírások.

Az új szabályozás a szóvivő szerint július 6-án léphet életbe.

Kölcsönös megállapodások esetén már a karanténelőírás június végi első felülvizsgálatának idejére mentességet kaphatnak azok, akik olyan országokból érkeznek, amelyekben a fertőződési ráta legalább olyan alacsony, mint Nagy-Britanniában.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/06/27/enyhulhetnek_a_brit_karantenszabalyok/

június 12. – a légitársaságok küzdenek a karantén ellen

Jogi lépéseket indít a British Airways, az easyJet és a Ryanair a brit kormány kéthetes beutazási karanténról szóló döntése ellen – írja a Reuters. A légitársaságok a döntés bírósági felülvizsgálatát kérvényezték, mert szerintük felesleges a két hetes kényszerkarantén, és valójában csak az emberek kedvét fogja elvenni az utazástól, amivel a kormány munkahelyeket veszélyeztet. Ha a bíróság elfogadja a kérelmet, a kormánynak tudományosan alá kell támasztani a karantén szükségességét.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/06/12/egyesult_kiralysag_british_airways_easjet_ryanair_karanten/

június 9. – a gyakorlatban még nem minden tiszta

Angliaba jovet Heatrow repuloteren ma nem neztek semmit, nem kerdeztek semmit, nem kellett sem regisztralni lakcimet sem telefonszamot, nem adtak semmi utasitast.
A nagy angol legitarsasagok mar birosag ele vittek az angol kormanyt mivel jogellenesnek tartjak a karanten bevezeteset, de a birosagi eljaras eltarthat honapokig is. Az is lehet hogy a karanten nem tart sokaig, mert 3 het mulva a kormany felulvizsgalja.

Forrás: egy kedves olvasónk

június 8. – életbe lépett a karantén kötelezettség

Két hét karantén a beutazóknak

Az új szabályozás alapján a külföldről beutazóknak, köztük a brit állampolgároknak is úgynevezett elérhetőségi helyszínazonosító – contact locator – kérdőívet kell kitölteniük, amelyben bejelentik, hogy hol töltik az elkülönítés 14 napját és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot.

A brit kormány online felületén – gov.uk – elérhető kérdőívet még az utazás előtt ki kell tölteni, és a beutazóknak vagy nyomtatott formában, vagy telefonjukban, elektronikusan tárolt formában, a határrendészeti hatóságok kérésére fel kell mutatniuk a kitöltést igazoló bizonylatot.

A KÉRDŐÍV KITÖLTÉSÉNEK ELMULASZTÁSA ESETÉN A BEUTAZÓK ANGLIÁBAN 100 FONT (38 500 FORINT) HELYSZÍNI BÍRSÁGGAL SÚJTHATÓK.

Arra, aki nem tartja magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font (385 ezer forint) pénzbüntetést szabhatnak ki.

Skóciában ez a két büntetési tétel 60, illetve 480 font, Walesben és Észak-Írországban még nem határozták meg a büntetési összegeket.

Minősített esetben büntetőeljárás is indítható, és a szabálysértő külföldi állampolgárokat ki lehet toloncolni Nagy-Britanniából.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/06/08/perelni_fognak_a_brit_turisztikai_cegek_az_uj_karanteintezkedes_miatt/

május 26. – nyitnak az üzletek

a további enyhítések jegyében, június 1-től a szabadtéri piacok és autókereskedések, “a hónap közepétől pedig – szándéka szerint – a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a kis üzletektől a nagyáruházakig újranyithatnak az Egyesült Királyságban.

Forrás: http://turizmusonline.hu/kulfold/cikk/europa_probal_visszaterni_a_regi_kerekvagasba?utm_source=newsletter&utm_medium=napi_turizmus_hirlevel&utm_campaign=27542

május 23. – június 8-tól karantén

Két hetes karanténba kell vonulniuk azoknak, akik június 8-tól érkeznek az Egyesült Királyságba. Az utazóknak be kell jelenteniük, hol töltik ezt az időszakot, és véletlenszerű helyszíni ellenőrzésekre számíthatnak, valamint 1000 font összegű bírságra a karantén megszegése esetén.

Az Egyesült Királyságba érkező utasoknak ki kell tölteniük egy online űrlapot arról, hogy hol töltik az előírt 14 napot. A helyszín lehet szálloda is és magánlakás is, ahol az illető a barátaival vagy a családjával tartózkodik.

Forrás: https://www.travelo.hu/tavol/20200523-nagybritannia-kiderultek-a-reszletek-a-kotelezo-karantenrol.html

május 20.

Fokozatosan indul be az élet újra a briteknél is, ugyanakkor a beutazás továbbra is nehézkesnek tűnik. A miniszterelnök bejelentése szerint karanténszabályok lépnek érvénybe azokra, akik repülőgéppel érkeznek Nagy-Britanniába. Úgy tudni, ez 14 napos karantént jelent majd.

A miniszterelnök korábban beszélt arról is, hogy a kormány úgy ítéli meg, hogy legkorábban június 1-től szakaszosan hozzá lehet kezdeni a boltok megnyitásához, és az általános iskolai alsó tagozatok egyes évfolyamainak diákjai is visszatérhetnek az iskolákba. Ezután, legkorábban júliusig remélhetőleg meg lehet kezdeni egyes vendéglátóhelyek újranyitását is, de csak akkor, ha a járványügyi mutatók ezt lehetővé teszik.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200520/kulfoldre-mennel-nyaralni-ezekbe-az-orszagokba-mar-utazhatsz-432644?page=3

május 18.

Mivel az országba érkező turisták számára – Írország kivételével – kötelező a karantén, és nincs még meghirdetve az újranyitás menetrendje, várhatóan az idei nyár szempontjából Nagy-Britannia küldő és fogadó országként is elveszett. A legoptimistább forgatókönyv szerint se nagyon indulhat újra a turizmus július előtt.

https://turizmus.com/desztinaciok/nyaralas-europaban-hova-utazhatunk-es-hogyan-1170012

május 15.

A határokat nem zárták le, korlátozás nélkül lehetséges a be-és kiutazás. Jelenleg még a repülőtéri tranzitálás is probléma nélkül megoldható, akadálytalanul el lehet jutni az egyik repülőtérről a másikra. A brit miniszterelnök május 10-i bejelentése szerint ugyanakkor már tervezik, hogy „hamarosan” (akár már június elejétől) kötelező 14 napos házi karantént írnak elő a külföldről beutazók számára.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nagy-britannia