Bármelyik oltással szabad a beutazás.

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Május 3. – Oltással szabad az út

A koronavírus elleni második védőoltásnak az utazást megelőzően legalább 7 nappal korábban történő beadását hitelt érdemlően bizonyító okmánnyal (védettségi igazolvánnyal) korlátozás nélkül (teszt- vagy karanténkötelezettség nélkül) lehet belépni.

Forrás:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/szijjarto-szerbiaval-es-montenegroval-mar-megvan-megallapodas-vedettsegi-igazolvanyok

2021. április 26. – Teszt vagy oltás szükséges

72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 30 napnál nem régebbi pozitív antigén gyorsteszt (IgG) birtokában lehet belépni, vagy ha hitelt érdemlően bizonyítani tudjuk, hogy a koronavírus elleni védőoltásnak a második adagját az utazást megelőzően legalább 7 nappal korábban megkaptuk.

Források:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?montenegro

https://www.cntraveler.com/story/these-countries-are-open-to-fully-vaccinated-travelers

2020. július 12. – piros jelzést kap

Magyarország piros jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – piros jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

Június 18. – értelmezésünk szerint haza is térhetünk!

Ellentétes híresztelések ellenére magyar állampolgárok karanténkötelezettség nélkül hazautazhatnak!

Június 18-tól a 291/2020 kormányrendelet értelmében magyar állampolgárok mentesülnek a karanténba vonulás kötelezettsége alól, bárhonnan térnek haza. Nem magyar állampolgárok is beléphetnek az országba az Európai Gazdasági Térség országaiból.

Ukrajnával, Montenegró és egyéb nem EU-s országokkal kapcsolatban több cikk is megjelent, amik tévesen értelmezték a kormányrendeletet. Magyar állampolgárokra nem vonatkozik karanténkötelezettség akárhonnan is jönnek haza!

A kormányrendelet első pontja, hogy a rendelet hatálya nem terjed ki a magyar állampolgárokra. Ezen az információn a média átsiklott.

Június 16. – Podgorica Airport nyitva

Montenegró repterei nyitva, a Wizz Air 06.16-tól már közlekedik Budapest-Podgorica között

Forrás: egy kedves olvasónk, Konzuli szolgálat

Június 1. – Megnyílt a közúti határ

2020. június 1-től magyar állampolgárok karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak közúton Montenegróba. A polgári repülőgépek fogadásának technikai feltételei jelenleg kidolgozás alatt vannak!
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?montenegro

Május 26. – Nyitás június 1-jén

Június 1-től megnyitja határait Montenegró a koronavírussal csekély mértékben fertőzött országok, köztük Magyarország polgárai előtt, a szomszédos országok állampolgárai viszont így egyelőre nem mehetnek nyaralni az Adria-parti kis országba.

Május 25. –  június elején várható nyitás

Montenegró miniszterelnöke hivatalosan is bejelentette, hogy az országban nincs többé jelen a koronavírus. A kormány rendkívüli szigorral lépett fel a járvány ellen, ennek köszönhetően pedig már 20 napja nem jelentettek új esetet a hatóságok.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy június első napjaiban megnyitja a határait azon országok állampolgárai előtt, ahol 100 ezer lakosra kevesebb mint 25 eset jut. A számítás módját nem ismerjük, de 9 ország között Magyarországot név szerint is említette. (bár nálunk nem jön ki a matek – a szerk)

http://www.gov.me/en/News/224699/PM-Markovic-at-press-conference-Montenegro-is-first-Corona-Free-country-in-Europe-we-succeeded-thanks-to-partnership-with-citize.html

Május 22. – hivatalos magyar tájékoztató

Felhívjuk a Montenegróba utazni kívánók figyelmét, hogy az ország határai továbbra is zárva vannak külföldiek előtt! Montenegróba kizárólag saját állampolgárai, valamint tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be! 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?montenegro

Május 21. – ez valószínűleg nem igaz

Május 22-től vírusteszt és korlátozások nélkül léphetnek be Szerbiába a hazai és a külföldi utazók is, és Montenegróba is be lehet utazni, több tengerparti strand is megnyílik.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/05/21/hatarnyitas_jarvany_koronavirus/

Április 26 – nyitnak a strandok május 18-tól

Május 4-től nyithatnának újra a kisebb üzletek, a múzeumok, a fogorvosi rendelők, valamint a szépségszalonok, május 18-tól pedig kinyithatnának az éttermek, a bevásárlóközpontok és a strandok.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200426/koronavirus-montenegro-mar-a-strandok-nyitasat-kesziti-elo-428396

Március 17. – Zárás

A mai napon minden montenegrói repülőtér felfüggesztette ki- és beérkező járatait. A repterek nem fogadnak és nem indítanak nemzetközi utasforgalmat.

Montenegró 2020. március 15- én bejelentette határainak ideiglenes lezárását a külföldiek előtt.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?montenegro