A konzuli szolgálat nem ajánlja az utazást, de korlátozás nélkül be lehet utazni. 

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

2021. május 5. – Szabad az utazás

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok/albania?eszak-macedonia

2020. szeptember 1. – utazásra nem javasolt

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

illetve

https://hvg.hu/itthon/20200901_hatar_jarvany_kulfoldiek

Július 12. – piros jelzést kap

Magyarország piros jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – piros jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

Június 29. – teljes nyitás van érvényben

Június 26- tól feltétel nélkül megnyíltak az országhatárok, beleértve minden határátkelőt. A korábbi, külföldi állampolgárok belépésére vonatkozó korlátozások hatályukat vesztették, így külföldi állampolgárok PCR teszt és karantén kötelezettség nélkül beléphetnek az országba. 

Görögország ugyanakkor Észak-Macedóniával közös határait továbbra sem nyitotta meg, így magyar állampolgárok a jelenlegi helyzetben továbbra sem tudnak Görögország irányába tranzitálni Észak-Macedónián keresztül. A Görögországba Észak-Macedónián keresztül belépni szándékozó, döntően az E75-ös nemzetközi főúton közlekedő magyar (és más) külföldi állampolgárokat az Evzoni határátkelőnél görög hatóságok visszafordítják.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?eszak-macedonia

Június 23. – június 26-án teljes nyitás

A kormány a mai napon úgy döntött, hogy június 26. péntektől teljesen megnyitja a határokat, az utasoknak és járműveknek szabad mozgást biztosít.

Nem lesz szükség sem PCR tesztre, sem önkéntes házi vagy kötelező hatósági karanténra, nyilatkozta Oliver Spasovski miniszterelnök.

Forrás: https://faktor.mk/spasovski-od-petok-celosno-kje-bidat-otvorani-site-granichni-premini-bez-pcr-testovi-i-karantin

Június 16. – Görögország felé szabad az út

Észak-Macedónia kormánya jóváhagyta, hogy a Görögországba igyekvő turisták az ország területén áthaladjanak. A tranzitútvonalra vonatkozó határozat hétfőn válik hatályossá.

A határozat értelmében a turisták legfeljebb öt órán át tartózkodhatnak Észak-Macedónia területén, tudatta a Szerbiai Rádió-Televízió.

Görögország irányába a turisták kizárólag a Bogorodica-Evzonoi átkelőhelyet használhatják.

Forrás: https://szabadmagyarszo.com/2020/06/14/gorogorszagba-eszak-macedonian-at-is-lehet-utazni/

Június 11. – június végéig zárva

Észak-Macedónia június végéig nem nyitja meg határait a külföldről érkezők előtt a koronavírus-járvány miatt, így a görögországi nyaralásra utazóknak alternatív útvonalat kell találniuk a tengerpart felé. Az ország várhatóan július elsejétől függeszti fel a korlátozásokat a külföldről érkezőkkel szemben.

Forrás: http://turizmusonline.hu/kulfold/cikk/eszak_macedonian_keresztul_egyelore_nem_lehet_a_gorog_tengerpartra_utazni

Május 28. – Június 15-re terveznek nyitást

Venko Filipce egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy tárgyalnak Albániával, Görögországgal és Bulgáriával a határok újbóli megnyitásáról. Kezdetben a családtagok, és üzletemberek utazását tennék lehetővé, de június 15-től szeretnék mindenki számára megnyitni a határokat. Valószínűleg tesztet sem fognak kérni.

Forrás: https://www.mkd.mk/makedonija/obrazovanie-i-zdravstvo/filipche-za-otvoranje-na-granicite-se-koordinirame-so-sosedite

Május 25. – választásokon vitatkoznak

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1941-ről 1978-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

A parlamenti pártok nem tudnak egyezségre jutni, hogy mikorra tűzzék ki a korábban áprilisra tervezett, majd a koronavírus-járvány miatt elhalasztott parlamenti választásokat. 

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/05/25/javul_a_jarvanyhelyzet_kelet-europaban_es_a_balkanon_is/

Május 15. – Határok zárva

Az Észak-Macedón Köztársaság határai továbbra is le vannak zárva a külföldi állampolgárok előtt. A szkopjei és ohridi nemzetközi repülőtér sem üzemel. Jelenleg rendkívüli helyzet van érvényben az országban. 

A szomszédos országok felé a határátkelőhelyek jelenleg zárva vannak, de a korlátozások enyhítése a napokban várható. 

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?eszak-macedonia

Május 11.

Érvényben van a külföldiek belépését tiltó jogszabály.

Forrás: https://balkaninsight.com/2020/05/11/central-eastern-european-countries-maintain-tough-travel-restrictions/