Oltással szabad a beutazás.

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

2021. május 19. – Oltásól szóló igazolás birtokában szabad a beutazás

COVID-19 elleni oltásról szóló igazolás birtokában korlátozás nélkül be lehet lépni az országba. Az igazolásnak román, orosz, angol, francia, német vagy olasz nyelvűnek kell lennie.

Az oltással nem rendelkezők 72 óránál nem régebben elvégzett negatív PCR-teszt birtokában léphetnek az országba (a 72 órát a teszt elvégzésének időpontjától számítják). A PCR-tesztről szóló igazolásnak román, orosz, angol, francia, német vagy olasz nyelvűnek kell lennie.

Azoknak, akik nem rendelkeznek oltási igazolással vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, ki kell tölteniük egy járványügyi kérdőívet, valamint egy nyilatkozatot arról, hogy eleget tesznek a karanténkötelezettségnek. Ezt követően 14 napos karantént rendelnek el.

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?moldova

2020. szeptember 28. – Magyarország piros besorolást kapott

Magyarországról így a turisztikai célú beutazás nem megengedett.

Forrás: https://msmps.gov.md/comunicare/noutati/lista-statelor-pentru-care-se-impune-regimul-de-autoizolare-la-intrarea-pe-teritoriul-republicii-moldova-incepand-cu-28-septembrie-2020/

Szeptember 1. – Magyarország nincs rajta Moldova piros listáján

A moldáv külügyminisztérium frissítette a listáját, hogy mely országokat tekint vörös zónásnak, vagyis mely országokból történő beutazás esetén kötelező a 14 napos karantén. Ezen Magyarország nem szerepel. Ugyanakkor a Moldovából történő hazatérés esetén szükséges a két teszt vagy a 14 napos karantén idehaza.

Forrás: https://mfa.gov.md/ro/content/alerte-de-calatorie-covid-19

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?moldova

Július 12. – piros jelzést kap

Magyarország piros jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – piros jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

Július 6. – július 15-ig rendkívüli állapot

Július 15- ig közegészségügyi rendkívüli állapot van érvényben. A légiközlekedést, a nemzetközi vasúti és közúti személyszállítást újraindították.

Az összes határátkelőhelyet lezárták a külföldi állampolgárok előtt.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?moldova

Május 18. – június 30-ig zárva

A Moldovai Köztársaság területén június 30-ig közegészségügyi rendkívüli állapot van érvényben. A légiközlekedés, a nemzetközi vasúti és menetrendszerű közúti személyszállítás (a taxik is) szünetelnek.

Az összes határátkelőhelyet lezárták a külföldi állampolgárok előtt június 30-ig

Az országba belépő moldovai állampolgárok, továbbá a belépésre jogosult külföldi állampolgárok számára 14 nap házikarantént rendelnek el, amelynek betartásáról nyilatkozatot kell aláírni a határon.