Lakhelyelhagyási tilalom van érvényben. Hazatéréskor karantén vagy két negatív teszt szükséges.

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Október 27. – lakhelyelhagyási tilalom

Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be az országban. A rendelet szerint – néhány kivétellel – senki nem hagyhatja el azt a járást vagy várost, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik.

Szombattól egy hétre bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák.

Forrás: https://hvg.hu/vilag/20201026_lakhelyelhagyas_tilalom_szlovenia_koronavirus

Szeptember 29. – Budapest és Győr-Moson-Sopron megye vörös listára került

Szlovénia a mai naptól vörös listára helyezte Budapestet és Győr-Moson-Sopron megyét, így az onnan történő beutazás csak úgy lehetséges, ha határátlépést követően 10 napos karantént vállal az utazó. Ez kiváltható azzal, ha határátlépéskor egy 48 óránál nem régebbi, EU-tagországban készített negatív PCR teszteredményt tud felmutatni.

forrás: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

Szeptember 1. – utazásra nem javasolt

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

illetve

https://hvg.hu/itthon/20200901_hatar_jarvany_kulfoldiek

Július 4. – Más országok felé szigorítások

Magyarország továbbra is zöld listás országnak számít, így nekünk szabad az út, de Horvátország, Csehország és Franciaország lekerül a biztonságos országok listájáról, miután ezen országokban az elmúlt két hétben nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Ezen országok állampolgárainak meg kell indokolniuk, miért akarnak Szlovéniába utazni, és 36 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/07/04/koronavirus_bulgaria_horvatorszag_szlovenia_utazas_katalonia_spanyolorszag_vesztegzar_lleida_lerida/

Május 28 – Hazatéréskor sincs már karantén

Május 28. 15 órától megszűnik a karanténkötelezettség a Magyarországra való visszatéréskor is.

Forrás: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/245f1d9f611cfccfb66bf8b6e54af3b36ba14592/megtekintes

Május 28. – Korlátozások nélkül mehetünk Szlovéniába

Anže Logar szlovén külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hosszúfalu (Dolga Vas)-Rédics határátkelőn tartott csütörtöki megbeszéléseik után közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy délutántól mindkét ország polgárai karantén és más korlátozások nélkül átkelhetnek a két állam határán, írja az MTI.

https://index.hu/belfold/2020/05/28/szlovenia_magyarorszag_koronavirus_hatar/

Május 26. – mától beléphetünk szállásfoglalás igazolásával

Szlovénia keddtől fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, beleértve azokat a turistákat is, akik szállásfoglalásról szóló igazolást tudnak felmutatni a határon.

A rendelet szerint, amelyet a kormány hétfőn késő este fogadott el és kedden lépett érvénybe, azok a schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt – azaz nem kell 14 napra karanténba vonulniuk –, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy Szlovéniában rendelkeznek ingatlannal.

Forrás: https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/szlovenia-is-megnyitotta-hatarait-a-turistak-elott-1170136

Május 21 – tárgyalások a szlovén-magyar nyitásról

Megkezdődnek a tárgyalások a magyar-szlovén határ megnyitásáról – közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200521/szijjarto-megkezdodtek-a-targyalasok-a-szloven-magyar-hatar-megnyitasarol-433166

Május 18 – mégsem lehet belépni, nyitnak a szállások

Az országban május 18-tól szigorú óvintézkedések mellett kinyithattak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek.

A korábbi kormányrendelet szerint az Európai Unió állampolgárai nem minden, de sok átkelőnél újra beléphettek az országba, és nem kellett betartaniuk az addigi előírást, a belépés utáni hétnapos karantént. A kormány vasárnap este telefonos ülésén módosította ezt a rendeletet.

Csak azon Schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Uinó állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt, amelyekkel kétoldalú technikai megállapodást kötött Ljubljana, vagy EU szinten általános megállapodás született róla. A fentiek értelmében Magyarországról sem lehet belépni az országba.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200518/harom-nappal-a-hatarnyitast-kovetoen-maris-szigoritott-a-szabalyokon-szlovenia-432540

Május 15.

Szlovénia május 15-én bejelentette, hogy május 31-től korlátozás nélkül beutazhatnak az Európai Unió állampolgárai az országba, ahol hivatalosan véget ért a koronavírus-járvány.

Figyelem, ezt 3 nappal később visszavonták!

Forrás: https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/ovatos-hatarnyitasok-a-szomszedos-orszagokban-1169958

Április 27 – enyhítés

Szlovénia is fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: szigorú intézkedések mellett május 4- től kinyithattak a könyvtárak, múzeumok és galériák, valamint azok a vendéglátóhelyek, amelyek rendelkeznek terasszal.

Továbbra is érvényben marad a lakhelyelhagyási tilalom, vagyis senki sem hagyhatja el azt a járást vagy várost, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200429/horvatorszag-utan-ujabb-szomszedos-orszag-enyhit-a-koronavirus-korlatozasokon-429102