Beutazáskor 10 nap karantén.

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

2020. október 16. – beutazáskor 10 nap karantén

 A Magyarországról Norvégiába érkező személyek szeptember 12-től csak karanténkötelezettség vállalása mellett léphetnek be Norvégiába. A karantén betartását a rendvédelmi hatóságok ellenőrizhetik, megsértését 20.000 NOK-os pénzbírsággal és elzárással is büntethetik. A karanténkötelezettség külföldön elvégzett negatív eredményű koronavírus teszttel nem váltható ki és Norvégiában elvégzett koronavírus teszt is csak kivételes esetben alkalmazható a karanténkötelezettség kiváltására.

Forrás:

https://www.visitnorway.com/plan-your-trip/coronavirus-and-travelling-to-norway/

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?norvegia

augusztus 19. – Hazatéréskor sincs karantén

A kormány sárgából a zöld zónába sorolta Norvégiát, amelynek mutatói Európa legjobbjai közé tartoznak.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormanyinfo-szeptember-elseje-utan-senki-ne-szervezzen-kulfoldi-utazast

július 24. – zöldek lettünk

Az illetékes minisztériumban felülvizsgálták Magyarország fertőzöttségi mértékét, és úgy döntöttek, hogy biztonságos országnak átminősítik. Így a térképükön zöld színt kaptunk. Mentesülünk tehát beutazáskor a 10 napos karantén kötelezettség alól.

Forrás: https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/travel-advice-COVID19/

Július 12. – sárga jelzést kap

Magyarország sárga jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – sárga jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

július 10. – egyelőre nem utazhatunk be szabadon

A norvég Közegészségügyi Minisztérium közzétette, hogy mely országok esetében tekintenek el a beutazást követő 10 napos kötelező karanténtól. Sajnos Magyarország piros színű, tehát nem utazhatunk be szabadon.

Forrás: https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/travel-advice-COVID19/

június 26. – július 15-étől beutazhatunk

A norvég kormány tervei szerint július 15-étől szabadon beutazhatnak a Schengen övezet és az EGT tagállamainak polgárai, azon országokból és régiókból, ahol a fertőzés szintje elfogadható. Ettől a naptól kezdve a karantén kötelezettség is megszűnik. Az egyes országok fertőzöttségi helyzetének megítélése ugyanazon a kritériumok alapján történik, mint a skandináv országok esetében.

Ezzel kapcsolatban a norvég külügyminisztérium honlapján találunk információkat.

Forrás: https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/travel-advice-COVID19/#leisure-travel-to-eu-and-eea-countries

illetve

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/norway-planning-to-ease-restrictions-on-travel-to-and-from-other-european-countries/id2721165/

május 29. – augusztus 20-ig zárva a külföldiek előtt

A norvég külügyminisztérium augusztus 20-ig nem támogatja a beutazást, csak a legszükségesebb esetben. Ennek megfelelően eddig a dátumig mindenképp fenntartják a beutazási korlátozást és a karantén kötelezettséget.

Forrás: https://helsenorge.no/koronavirus/travel-advice

május 20. – külföldiek beutazása nem lehetséges

Az oslói Gardermoen  Nemzetközi Repülőtérről a Norvégiába beutazni szándékozó egészséges utasokat visszafordítják kiindulási helyükre, a koronavírus fertőzés gyanús utasokat 14 napos egészségügyi kényszerelzárást követően küldik vissza kiindulási országukba. 

Az alábbi utasok beutazhatnak az országba, azonban a beutazást követően 10 napos karantén-kötelezettségük áll fenn: 

-hazatérő norvég állampolgárok, 

-a Norvégiában életvitelszerűen lakó külföldi állampolgárok és a 

-Skandináv országokból Norvégiába utazók.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?norvegia

Norvégiában folyamatosan zajlik az újranyitás, a cél az, hogy június 15-ig mindent ki tudjanak nyitni, ami eddig zárva volt. A védekezési irányelvek és a társas távolságtartás továbbra is érvényben maradnak, így nem tanácsolják a külföldi utazásokat, és a határok is zárva maradnak a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők előtt.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200520/kulfoldre-mennel-nyaralni-ezekbe-az-orszagokba-mar-utazhatsz-432644?page=2

május 18. – a beutazásra még várni kell

A legtöbb korlátozás június 15-tel szűnik meg Norvégiában, ugyanakkor nem lehet tudni, mikortól léphetnek be külföldi turisták az országba. A kormányzat arra kéri az állampolgárokat, hogy ne tervezzenek a nyáron külföldi utat, töltsék a szabadságukat a vidéki nyaralójukban.

Forrás: https://turizmus.com/desztinaciok/nyaralas-europaban-hova-utazhatunk-es-hogyan-1170012