A Magyarországról beutazók mentesülnek a teszt- és karanténkötelezettség alól

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Május 20. – Magyarország lekerült a magas fertőzési kockázatú országok listájáról

Ha a beutazást megelőző 10 napban csak Magyarországon tartózkodtunk, mentesülünk a teszt- és karanténkötelezettség alól. Elektronikus vagy papíralapú nyomtatványt kell kitöltenie mindenkinek, aki busszal, hajóval, vasúti vagy légi úton érkezik az országba. A Svájcba légi úton érkező személyeknek a légi járműbe történő beszállásnál negatív PCR tesztet kell felmutatniuk. Ez nem csak a magas fertőzési kockázatú országokból vagy területekről, hanem minden más országból légi úton Svájcba utazókra is vonatkozik. A teszt bemutatásának kötelezettsége alól mentesülnek a 12 éves kor alatti gyermekek, továbbá azok a személyek, akik orvosi igazolást mutatnak be arról, hogy esetükben a Sars-CoV-2 teszthez szükséges mintavétel nem végezhető el.

Források:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svajc

https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#1333144106

https://www.srf.ch/news/schweiz/aktuelle-risikoliste-des-bag-bag-streicht-serbien-oberoesterreich-und-salzburg-von-risikoliste

Svájc, Genfi-tótól a Matterhorn lábáig – tarts velünk egy izgalmas kalandtúrán 2020 augusztusában!

2021. március 11. – Március 22-étől 10 napos karantén

Március 22-étől a Magyarországról érkezőknek 10 napos karanténba kell vonulniuk. A karanténkötelezettség vagy a karantén időtartama nem csökkenthető vagy törölhető sem negatív vizsgálati eredménnyel, sem Covid-19 oltással.

Forrás:

https://www.20min.ch/fr/story/kosovo-et-belgique-entrent-sur-la-liste-espagne-et-portugal-en-sortent-705299687729

https://www.eda.admin.ch/countries/hungary/hu/home/kuelkepviseletek/nagykoevetseg.html

2020. december 19. – Szabad beutazás Magyarországról

December 19-étől Magyarország törlésre került a magas fertőzési kockázatú országok és területek listájáról, ennek megfelelően a Magyarországról Svájcba 2020. december 19-én 0:00 után belépő személyeknek nem kell tíznapos karanténba vonulniuk, feltéve, hogy a megelőző 10 napon belül nem tartózkodtak a listán szereplő országban vagy területen.

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svajc

December 4. – December 14-étől karantén

December 4-én 11 ország, köztük Magyarország, és néhány olasz és osztrák régió került a karanténlistára. December 14-e éjféltől érvényes a szigorítás, beutazáskor karanténba kell vonulni.

Forrás:

https://www.20min.ch/story/usa-und-zahlreiche-europaeische-laender-wieder-auf-quarantaene-liste-583654321305

Szeptember 1. – utazásra nem javasolt

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

illetve

https://hvg.hu/itthon/20200901_hatar_jarvany_kulfoldiek

Július 20. – magyaroknak nincs karantén

A Svájcba beutazó személyek számára tíz napos karanténkötelezettséget rendelnek el, amennyiben a Svájcba történő beutazást megelőző 14 napon belül az egyes magas fertőzési kockázatú országokban vagy területeken tartózkodtak. 

A magas fertőzési kockázatú országok és területek listáján Magyarország nem szerepel, így a közvetlenül Magyarországról Svájcba utazó magyar állampolgárok számára nincs karanténkötelezettség Svájcban, feltéve, hogy a svájci beutazást megelőző 14 napban nem tartózkodtak a listán szereplő országokban vagy területeken.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svajc

Június 5. – nyitás június 15-én

Európában a megbetegedések száma vártnál gyorsabb ütemben csökken, ezért június 15-től Svájc megnyitja országhatárait. Ettől a naptól kezdve az EU állampolgárai korlátozás nélkül beutazhatnak az országba

Forrás: https://www.20min.ch/story/die-wichtigsten-antworten-zu-den-grenzoeffnungen-vom-15-juni-764186661896

május 30 – július 6-i nyitás a terv a Schengen országok felé

Május 30-ától engedélyezettek 30 főig, június 6-ától 300 főig a rendezvények.

Az éttermekre érvényes korlátozások további enyhítése várható június 6-ától

Június 15-én megnyitják a határt Németország, Ausztria és Franciaország felé, de Olaszország felé még zárva tartják.

A többi Schengen-övezetbeli ország (vagyis pl. Magyarország) felé való nyitás július 6-án várható.

Forrás: https://www.swissinfo.ch/eng/covid-19_coronavirus–the-situation-in-switzerland/45592192

május 25 – a nyitási terv

április 27-én nyitottak a fodrászatok, szépségszalonok, egészségügyi intézmények, kertészetek, barkácsboltok,

május 11-én az iskolák, minden üzlet, éttermek, múzeumok, tömegközlekedés, edzések, ekkortól fokozatosan enyhítik a beutazási korlátozásokat

június 8-án az állatkertek, füvészkertek, uszodák, színházak, mozik, vallási intézmények, hegyi felvonók

Augusztus végéig az 1000 főnél nagyobb rendezvények nem engedélyezettek.

Forrás: https://www.swissinfo.ch/eng/covid-19_coronavirus–the-situation-in-switzerland/45592192

május 20. – még várni kell a nyitásra

Svájcban egyelőre továbbra is élnek a határátkelésre vonatkozó korlátozások: jelenleg csak svájci állampolgárok, ott állandó lakhellyel bírók vagy munka miatt beutazók léphetik át a határt, annak ellenére, hogy a környező országokkal való határokat május közepén megnyitották.  A héten várhatóan már több üzlet is megnyílik, míg a hotelek május végén nyithatnak újra.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200520/kulfoldre-mennel-nyaralni-ezekbe-az-orszagokba-mar-utazhatsz-432644?page=3

május 18. – júniusban nyit a szomszédok felé

Az éttermek, bárok és múzeumok május 11-én nyitottak, június 15-ével pedig kölcsönösen megnyitja határait Svájc, Ausztria, Német- és Franciaország. Mivel Svájc eddig sem írt elő kötelező karantént a belépők számára, a határok megnyitása után automatikusan újraindulhat a turizmus.

Mi több, az európai országok többségétől eltérően Svájc fogadhat elsőként jelentősebb számban Európán kívülről érkező turistákat ezen a nyáron.

Forrás: https://turizmus.com/desztinaciok/nyaralas-europaban-hova-utazhatunk-es-hogyan-1170012