Utasbiztosítás és teszt, vagy 14 nap karantén és teszt helyben

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

2021. május 12. – Utasbiztosítás is szükséges a beutazáshoz

Beutazáskor olyan COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítással kell rendelkezni, amelyet Ukrajnában bejegyzett biztosító cég állított ki, illetve olyan külföldi biztosító, amely rendelkezik ukrajnai képviselettel vagy szerződéses alapon ukrajnai partnerrel. A negatív koronavírus teszten és a kötelező biztosításon kívül (az eddig is érvényben általános beutazási szabályok részeként) jövetele célját igazoló irattal is rendelkeznie kell a külföldi állampolgárnak. Ellenkező esetben visszafordíthatják a határról.

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ukrajna

2020. December 30. – Magyarország továbbra is vörös besorolású

Magyarország járványügyi szempontból kockázatosnak minősített ország, ezért innen érkezve házi karanténba kell vonulni, ami csak negatív PCR-teszteredménnyel függeszthető fel a határidő letelte előtt.

Forrás:

https://index.hu/kulfold/2021/01/03/ukrajna_magyarorszag/

Valamint részlet az ukrán konzulátus egy válaszából, melyet egy felhasználónktól kaptunk emailben:

“[…] foreigners and stateless persons are allowed to enter Ukraine only when they have a health insurance, purchased from a company registered in Ukraine or a foreign company that has a representative office or an insurance partner in Ukraine and a certificate of passage of a PCR test for coronavirus. The analysis should have a negative result. From the moment of testing to the moment of crossing the border of Ukraine no more than 72 hours should pass.

Children – foreigners under 12 years are exempted from the requirement to provide a negative PCR test for COVID-19 for entry into Ukraine. […]

Further information as to the entering and staying in Ukraine you can find on the website of the Ukraine Resilience Centre on the link http://www.the-urc.com, as well as on the website of the Ministry of Foreign Affairs of Ukraine.

Best regsards,

Embassy of Ukraine to Hungary”

Október 2. – Magyarország zöld besorolást kap

Magyarországot az ukrán egészségügyi minisztérium a zöld zónába sorolta. A zöld zónából érkező utazóknak nem kell karanténba vonulniuk, és tesztet sem kell végeztetniük vagy negatív eredményt bemutatni.

Ugyanakkor szükség van biztosításra, mely a COVID-19 kezelést és megfigyelést is lefedi.

Forrás: https://moz.gov.ua/article/news/informacija-schodo-kilkosti-aktivnih-vipadkiv-covid-19-na-100-tis-naselennja-stanom-na-

Augusztus 26. – augusztus 29-től zárva

Ukrajna egy hónapra, azaz augusztus 29-től szeptember 28-ig ismét lezárja határait a külföldiek előtt – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a szerdai kormányülésen.

A beutazási tilalom nem terjed ki a tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre, továbbá egyes konkrét esetekben is készek kivételt tenni, amiről az ukrán határőrszolgálat hoz majd döntést. A kormányhatározatról az ukrán külügyminisztérium tájékoztatja a külföldi országokat.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200826/koronavirus-ukrajna-lezarja-a-hatarait-446090

Július 12. – piros jelzést kap

Magyarország piros jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – piros jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

Június 29 – Mind az öt határátkelő járható

Legkésőbb hétfő reggel megnyílik mind az öt közúti átkelőhely a magyar–ukrán határon. A magyarok karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Ukrajnába.

A határátkelők teljes megnyitását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be csütörtökön Kijevben az ukrán külügyminiszterrel, Dmitro Kulebával tartott közös sajtótájékoztatón.

Ukrajnába minden nem rezidens külföldi állampolgár szabadon beléphet, egyedüli feltétel a Covid-19 megbetegedéssel kapcsolatos gyógykezelések, illetve a hatósági karantén (megfigyelés) esetleges költségeit fedező egészségügyi biztosítási kötvény bemutatása, amely konkrétan tartalmazza a Covid-19 kifejezést.

Forrás: https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/hetfon-az-osszes-ukranmagyar-hataratkelo-megnyilik-1170560

Június 18. – értelmezésünk szerint haza is térhetünk!

Ellentétes híresztelések ellenére magyar állampolgárok karanténkötelezettség nélkül hazautazhatnak!

Június 18-tól a 291/2020 kormányrendelet értelmében magyar állampolgárok mentesülnek a karanténba vonulás kötelezettsége alól, bárhonnan térnek haza. Nem magyar állampolgárok is beléphetnek az országba az Európai Gazdasági Térség országaiból.

Ukrajnával, Montenegró és egyéb nem EU-s országokkal kapcsolatban több cikk is megjelent, amik tévesen értelmezték a kormányrendeletet. Magyar állampolgárokra nem vonatkozik karanténkötelezettség akárhonnan is jönnek haza!

A kormányrendelet első pontja, hogy a rendelet hatálya nem terjed ki a magyar állampolgárokra. Ezen az információn a média átsiklott.

Június 17. – Megfelelő utasbiztosítás kell a belépéshez

Amint arról a KISZó Online első kézből tudósított, június 15-től ismét beléphetnek külföldi állampolgárok Ukrajnába. Hétfőtől nem küldi már kéthetes otthoni vagy hatósági karanténba azokat a tünetmentes utasokat, akik abból a 163 úgynevezett zöldzónás országból – közöttük Magyarországról – érkeznek, amelyekben az utóbbi időben alacsony volt az újonnan észlelt koronavírus-fertőzések aránya. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a beutazásnál a zöldzónás országok állampolgárainak, így a magyar állampolgároknak is a koronavírus gyógyításának, a hatósági és a megelőző jellegű karanténnal kapcsolatos költségeit fedező utasbiztosítással kell rendelkezniük.

Forrás: https://kiszo.net/2020/06/17/fordulat-hataratkelesben-igy-johet-be-magyar-utlevellel-ukrajnaba/

Június 14. – szabad a belépés

A Miniszteri Kabinet eltörölte a külföldi állampolgárok Ukrajnába történő utazásának megtiltásáról szóló rendeletet, s enyhített a számukra előírt obszervációs szabályokon. A hírt Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter jelentette be.

Forrás: http://life.karpat.in.ua/?p=18397&lang=hu

Június 10. – tervezett nyitás

Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium veszélyesre és biztonságosra osztaná az országokat a világjárvány ideje alatt, s ettől függően engedné be a külföldről érkező személyeket Ukrajna területére. A hírt Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter jelentette be egy sajtótájékoztatón. “A zöld zónából érkezőktől nem várjuk majd el az önelszigetelődést” – közölte a miniszter.

Forrás: http://life.karpat.in.ua/?p=18057&lang=hu

Május 30. – hazaérkezéskor karantén

Ukrajnából és Romániából közvetlenül hazérkezők esetén még nem időszerű a korlátozások, így a karanténba vonulás kötelezettségének feloldása.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200530/operativ-torzs-ujabb-orszagbol-lehet-korlatozas-nelkul-magyarorszagra-jonni-434684

Május 27. – konzuli szolgálat: nem

Egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy magyar állampolgárok részére Ukrajna bármilyen engedményeket tett volna a beutazást illetően, így egyelőre továbbra sem tud Ukrajnába beutazni.
Forrás: olvasónk küldte a budapesti Konzuli Szolgálat levelét

Május 20. – Nyitás az EU felé

Az ukrán kormány döntött az EU-s, köztük a magyar határ napokon belüli megnyitásáról.

Forrás: https://www.ukrinform.net/rubric-society/3029468-ukraine-reopens-66-checkpoints-on-borders-with-poland-and-three-more-countries.html

Május 21. – Nem lassul a járvány

Jelentős lassulás továbbra sem tapasztalható a koronavírus-járvány terjedésében Ukrajnában, vasárnapra egy nap alatt ismét több mint négyszáz új fertőzöttet azonosítottak

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200524/nem-lassul-a-koronavirus-jarvany-terjedese-ukrajnaban-433606

Május 19. – Marad a karantén

A tisztifőorvos kifejtette: a karantént meg fogják hosszabbítani június 22-ig. Kifejtette, hogy Ukrajna elsősorban Lengyelország példáját követi, ahol hasonló a járványhelyzet alakulása, és a tesztelési módszer is. Előre bocsátotta, hogy a karantént úgynevezett “adaptív” módszerrel, azaz régiónként eltérően, fokozatosan fogják enyhíteni.

A kormány megvitatja a tömegközlekedés, a szállodák, éttermek és óvodák újranyitásának lehetőségét.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200519/koronavirus-javul-a-helyzet-ukrajnaban-hamarosan-lazithatnak-432826

Május 5.

Az országos karantén érvényben marad a május 22-i lejárta után is Ukrajnában, de enyhíteni fognak egyes korlátozásokon

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200505/ukrajna-marad-a-karanten-de-enyhitenek-a-korlatozasokon-430082

Március 13. – tilos a beutazás az országba          

Külföldiek nem léphetnek az országba

Forrás: https://www.officeholidays.com/coronavirus/ukraine