A konzuli szolgálat nem ajánlja a beutazást. Hazatéréskor két negatív teszt szükséges.

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! ?

Szeptember 1. – utazásra nem javasolt

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

illetve

https://hvg.hu/itthon/20200901_hatar_jarvany_kulfoldiek

Június 4. – Hazautazáskor sincs már karantén

Minden korlátozás nélkül utazhatnak egymás országainak területeire a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok, nem kell ezentúl sem negatív koronavírusteszt, és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, egyben megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is, jelentette be Szijjártó Péter a Facebookon. 

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/06/04/korlatozas_nelkul_lehet_holnaptol_utazni_ausztriaba_csehorszagba_es_szlovakiaba/

Június 3. – szabadon be lehet utazni

Az osztrák külügyminiszter röviddel ezelőtti sajtótájékoztatóján azt jelentette be, hogy holnaptól, azaz június 4-én csütörtöktől minden határellenőrzést megszüntetnek 7 szomszédos ország irányába, amelyeket a koronavírus-járvány miatt vezettek be, az egyetlen kivétel Olaszország, mert ott még mindig magasak a napi fertőzéses esetszámok – számolt be a Reuters.

A bejelentés szerint a más országokból érkezőknél már nem kell testhőmérsékletet ellenőrizni és nem is kényszerülnek kéthetes karanténba sem. Így tehát a koronavírus-járvány előtti helyzethez tér vissza Ausztria a német, liechtensteini, a svájci, szlovák, szlovén, cseh és magyar határszakaszon.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200603/itt-a-nagy-hir-minden-hatarellenorzes-megszunik-az-osztrak-magyar-hataron-435252

Június 2. – 4 napnál nem régebbi negatív teszttel be lehet utazni

Az Ausztriába utazóknak rendelkezniük kell megfelelő idegen nyelvű orvosi igazolással egészségügyi állapotukra vonatkozóan, és igazolniuk kell, hogy a molekuláris biológiai tesztjük a SARS-Co V-2 vírusra vonatkozóan negatív eredményt mutat. Az igazolások nem lehetnek 4 napnál régebbiek. 

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria

Május 30. – enyhítések mindkét oldalon

A korábbiakkal ellentétben nem lesz kötelező a szájmaszk a kereskedelemben és az iskolákban, illetve a vendéglátásban és a turizmusban a vendégek számára. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy ajánlott felvenni a szájmaszkot azokban a helyiségekben, ahol zsúfoltság van.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/05/29/ausztriaban_csak_harom_helyen_lesz_kotelezo_a_szajmaszk_junius_15-tol/

4 napnál frissebb negatív teszt birtokában Ausztriából hazatérve nem kell karanténba vonulni.

Forrás: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/bb34d45f8372e955d6a4fdfe1aedb92218ae7e63/letoltes

Május 20. – Nyitás júni 15-től

Ausztria már korábban bejelentette, hogy június 15-től megnyitja határait Németország, Svájc és Liechtenstein felé, az elmúlt órákban pedig közölte az osztrák belügyminiszter, hogy Csehország, Szlovákia és Magyarország felé is nyit. 

Az osztrák-cseh, az osztrák-szlovák, illetve az osztrák–magyar határátkelőkön csak szúrópróbaszerűen ellenőriznek majd. Ez azt jelenti, hogy véletlenszerűen választják ki azokat az utasokat, akiket a rendőrség, illetve az egészségügyi hivatal szakemberei ellenőriznek majd.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200520/kulfoldre-mennel-nyaralni-ezekbe-az-orszagokba-mar-utazhatsz-432644

Május 18.

Ausztria élen jár az enyhítésekben és a turizmus újraindításában, az éttermek már kinyitottak, a szállodák a hónap végén fognak, június 15-től pedig teljesen megnyílik a német határ is.

Kurz kancellár bejelentette, hogy kétoldalú megállapodás alapján a cseh és az osztrák polgárok hamarosan szabadon utazhatnak egymáshoz.

Az tény, hogy most még érvényben van a beutazókra vonatkozó kéthetes karantén, de aki vállalja a 190 eurós Covid-teszt elvégzését, és nem fertőzött, annak nem kell karanténba vonulnia.

Forrás: https://turizmus.com/desztinaciok/az-osztrakok-harcolnak-a-hatarok-megnyitasaert-1169895https://turizmus.com/desztinaciok/az-osztrakok-harcolnak-a-hatarok-megnyitasaert-1169895

Május 16.

A  kereskedelmi szálláshelyek május 29-én nyithatnak ki. A gazdasági kamara (WKO) egy folyamatosan aktualizált “openhotels” adatbázisában mutatja, hogy Ausztria területén mely hotelek vannak még nyitva, amelyek az alapellátásban dolgozó személyzet elszállásolására vehetők igénybe. A lista a következő linken érthető el:   https://openhotels.at/.

Az osztrák fél május 17. vasárnap 00 órától valamennyi, korábban lezárt határátkelőt megnyitja Magyarország irányába. A határellenőrzés fennmarad, az egészségügyi ellenőrzés szúrópróbaszerű lesz.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria

Május 8.

Ausztriában az éttermek május 15-től, a szálláshelyek, fürdők, egyéb turisztikai attrakciók pedig május 29-től nyithatnak meg, így a pünkösdi hosszú hétvégére már fogadhatnak vendéget. Távolságtartásra minden esetben ügyelni kell. Beltérben szájmaszk viselése kötelező.

Forrás: https://turizmus.com/desztinaciok/az-osztrakok-harcolnak-a-hatarok-megnyitasaert-1169895

Április 29.

Április 30. után fokozatosan újraindul a turizmus Ausztriában: először az éttermek nyitnak, utána következnek a szálláshelyek és a fürdők. Június 4-én indul a belföldi forgalomélénkítő kampány.

Forrás: https://turizmus.com/desztinaciok/igy-inditjak-ujra-ausztriaban-a-turizmust-1169779