A konzuli szolgálat nem ajánlja a beutazást. Hazatéréskor két negatív teszt szükséges.

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Szeptember 1. – utazásra nem javasolt

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

illetve

https://hvg.hu/itthon/20200901_hatar_jarvany_kulfoldiek

Július 12 – sárga jelzést kap

Magyarország sárga jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – sárga jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

Május 31 – június 1-től valóban szabad

Az egészségügyi miniszter jóváhagyta, hogy több EU tagállamból, közte Magyarországról történő beutazás esetén nem kell karanténba vonulni.

Forrás: https://www.novinite.bg/articles/189383/Ananiev-izdade-zapoved-za-vlizaneto-na-teritoriyata-na-R-Balgariya-schitano-ot-1-yun

Május 29. – Június 1-től szabad

A bolgár tisztifőorvos szerint azt tervezik, hogy június 1-től a legkevésbé fertőzött EU-s tagállamok (köztük a Magyarországról érkezők is) mentesülnek a jelenleg érvényes két hetes karantén szabálya alól. Az egészségügyi miniszternek még jóvá kell hagynia az elképzelést.

Forrás: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-bulgaria/bulgaria-to-end-quarantine-on-travel-from-most-of-eu-idUSKBN2350YI

Május 22.

Bulgáriában, a május 22-én életbelépő, legújabb egészségügyi szabályozások alapján, EU-s tagállamok polgárai engedély nélkül, viszont karantén kötelezettséggel utazhatnak be Bulgária területére. 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bulgaria

Május 11.

A legtöbb külföldi számára tilos a belépés az országba. Ez a szabály várhatóan legalább július 13-ig érvényben marad.

Forrás: https://balkaninsight.com/2020/05/11/central-eastern-european-countries-maintain-tough-travel-restrictions/

Május 7.

Engedélyezik az országon belüli utazást, megszüntetik az ellenőrző pontokat, nyithatnak az éttermek múzeumok, strandok is.

Forrás: https://seenews.com/news/bulgaria-lifts-intercity-travel-restrictions-reopens-open-air-restaurants-697899