EMA vagy WHO által engedélyezett oltással teljes körűen beoltottaknak és gyógyultaknak szabad a beutazás

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

2021. június 22. – Oltással/gyógyultként szabad a beutazás

Ha az Európai Gyógyszerügynökség vagy a WHO által engedélyezett vakcinával (jelenleg: AstraZeneca, Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson, és Sinopharm) be vagyunk oltva, és az utolsó adag beadása óta eltelt 15 nap, vagy az első pozitív tesztünk óta eltelt minimum 11, maximum 180 nap, szabadon beutazhatunk az országba. Az országok besorolása – minden hét péntekén – változhat az esetszámok függvényében!

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lettorszag

2020. szeptember 11. – Magyarország magas kockázatú besorolást kapott

Azon országokból történő beutazás esetén, ahol 14 napon keresztül 100 000 lakosra vetítre több mint 25 COVID-19-esetet regisztrálnak, 10 napos karantén szükséges.

Magyarország így felkerült a piros listára.

Forrás: https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0

Június 4. – szabad a beutazás

Lettország már engedélyezi az EU, az EGT és Svájc állampolgárainak, valamint az ott állandó lakóhellyel rendelkező személyeknek a Lett Köztársaságba történő beutazást az EU valamely tagországából, az EGT valamely tagországából vagy Svájcból.

2020. június 3-tól a legtöbb európai ország lakosa esetében már nem kell alkalmazni a 14 napos ön-izoláció követelményét. A lett Betegség Megelőzési és Ellenőrzési Központ honlapján szereplő országok esetében, ahol az elmúlt 14 napban a megbetegedés szintje nem lépi túl a 15/100 000 esetet, feloldásra kerül az ön-izoláció. Ezen országok köre jelenleg: Luxemburg, Hollandia, Olaszország, Dánia, Lengyelország, Románia, Franciaország, Finnország, Németország, Cseh Köztársaság, Észtország, Ausztria, Bulgária, Litvánia, Magyarország, Norvégia, Svájc, Ciprus, Görögország, Izland, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia és Liechtenstein. 

Május 25.

A csaknem kétmillió lakosú Lettországban 1049 az azonosított fertőzöttek, és 22 az elhunytak száma. 

Május 15 – határzár van érvényben

A lett kormány a koronavírus terjedésének megakadályozása céljával rendkívüli állapotot hirdetett ki az országban, amelyet 2020. május 7-én meghosszabbított 2020. június 9-ig, egyben számos, korábban bevezetett korlátozó intézkedést enyhített.

Május 15-én a balti külügyminiszterek jóváhagyták azt az egyetértési nyilatkozatot (MoU), melynek értelmében a három balti ország május 15-től lehetővé teszi a közúti, vasúti, légi és vízi közlekedést egymás országai között az állampolgáraik számára. A negyedik országokból érkező állampolgáraik továbbra is 14 napos házi karanténba vonulnak.

A többi ország viszonylatában a határzár fennmarad. A más országokból érkezőknek továbbra is 14 napos ön-izolációban kell tartózkodniuk

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lettorszag