EMA által elfogadott oltással szabadon beutazhatunk

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

2021. május 19. – EMA által elfogadott oltással szabadon beutazhatunk

Vakcina révén kialakult védettséget azon személyek esetében ismernek el a dán a hatóságok, akik az EMA által elfogadott vakcina egyikéből megkapták a szükséges számú oltást (általában 2 adag), és azóta legalább 14, de nem több, mint 180 nap eltelt.

Koronavírus fertőzésen korábban átesett személyt nem tekintenek fertőzőnek a dán hatóságok, amennyiben ezt az adott személy igazolni tudja egy 14 napnál régebben, de 180 napnál korábban elvégzett pozitív PCR vagy antigén teszttel.

Azon személyek, akik nem élveznek teljes védettséget koronavírus elleni oltás vagy korábbi koronavírus fertőzés révén, azok Dániába történő belépéskor COVID-19 teszt szűrésen kell átesniük és 10 napos karanténba kell vonulniuk. A 10 napos karantén egy a 4. nap után elvégzett PCR teszt negatív eredményével oldható fel.

Források:

https://koppenhaga.mfa.gov.hu/news/koronavirus-daniai-fejlemenyei-2020-szeptember-19

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?dania

2020. szeptember 19. – csak érdemi indokkal lehet beutazni

2020. szeptember 19-től, az érintett tagállamokból – így hazánkból is – a Dán Királyságba érkezők kizárólag, akkor léphetnek be az országba, ha érdemi indok esete áll fenn (Pl. dániai munkahely megléte, üzleti célú beutazás,hallgatói jogviszony, közeli hozzátartozója egy Dániában állandó lakhellyel rendelkező személynek, vagy dániai ingatlantulajdonos.)

Forrás: Embassy of Hungary in Denmark/ Magyarország Nagykövetsége Koppenhága, Dánia Facebook-oldala

Szeptember 1. – utazásra nem javasolt

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

illetve

https://hvg.hu/itthon/20200901_hatar_jarvany_kulfoldiek

június 29. – már turisztikai céllal is beutazhatunk

A 2020. június 25-i adatok alapján a magyarországi járványügyi helyzet és statisztikák a „nyitható ország” kategóriába sorolta Magyarországot, amellyel lehetővé válik magyar állampolgárok számára a Királyság területére való belépés alapos indok nélkül. 

Amennyiben a beutazás kizárólag turizmus céljából történik, a belépés feltétele érvényes útiokmányon túl, egy minimum 6 éjszakáról szóló foglalási igazolás felmutatása. A szálláshely lehet szálloda, nyaraló, kemping, magántulajdonban álló ingatlan, stb. 

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?dania

Június 18. – nyitás várható

Június 27.-től Dánia megnyitja határait az EU-s polgárok számára azzal a megkötéssel, hogy ha az új fertőzöttek száma meghaladja a 20 új fertőzött/100.000 lakós/hét számot, akkor az adott ország polgárait ismét nem engedik be. Ezt az ellenőrzést minden héten elvégzik.
Az országok pontos listáját június 25.-én teszik közzé.

Forrás: https://www.welt.de/regionales/hamburg/article209831047/Daenemark-will-Grenzen-aus-Grossteil-Europas-oeffnen.html?cid=onsite.onsitesearch

Május 29. – nyitás a szomszédok felé

A dán kormány úgy határozott, hogy június 15-től Norvégia, Németország és Izland polgárai számára lehetővé teszi a beutazást bizonyos korlátozások mellett. Más országok lakói számára a tervek szerint augusztus 31-ig érvényben marad a határzár.

Forrás: https://www.visitdenmark.com/denmark/travel-essentials/coronavirus

Május 25. – A szerelem nem ismer határokat

Dánia hétfőn feloldotta határzárát olyan párok előtt, akik igazolják levelekkel, fotókkal, hogy legalább fél éve együtt voltak, mielőtt a koronavírus-járvány miatti határforgalmi korlátozások elszakították őket egymástól. A könnyítés részleges: csak a többi skandináv országra és Németországra vonatkozik.

A dán rendőrség hétfői közlése szerint a párok szöveges üzenetváltásokkal, fényképekkel bizonyíthatják kapcsolatukat, vagy, ha ilyenekkel nem rendelkeznek, személyes információkat kell közölni társukról. A találkozás, illetve be- vagy kiutazás engedélyezése azután már a hatóságokon múlik.

Dánia március 14-én zárta le határait azok előtt, akik nem állampolgárai.
Forrás: https://24.hu/kulfold/2020/05/25/koronavirus-dania-szerelmesek/

Május 20. – Beutazási korlátozások maradnak

Dániában a fennmaradó korlátozásokat is feloldanák június második hetére. De a beutazásokkal kapcsolatos korlátozásokat úgy tűnik, még életben hagyják egy darabig. A miniszterelnök szerint ugyanis a határok megnyitása negatív események sorát indíthatja el koronavírus szempontjából, így előbb inkább megvárják, hogy a szomszédos országok hogy állnak ehhez a kérdéshez.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200520/kulfoldre-mennel-nyaralni-ezekbe-az-orszagokba-mar-utazhatsz-432644?page=2

Május 18. – A határok egyelőre zárva

Bár az éttermek és bárok már megnyitottak, a dán határok továbbra is zárva vannak. Még lehetséges megnyitási dátumot se közöltek, de várható, hogy a német és a svéd határt nyitják meg elsőként. A BBC szerint Dánia utazási buborékot hozna létre Görögországgal, melynek keretében közvetlen repülőjáratokkal utazhatnának a dánok a görög tengerpartra.

Forrás: https://turizmus.com/desztinaciok/nyaralas-europaban-hova-utazhatunk-es-hogyan-1170012