Oltással is beengednek, de nem világosak a szabályok. Egyébként negatív teszt vagy karantén

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Május 27. – Oltással is beengednek, de nem világosak a szabályok

Azok az utazók, akik igazolni tudják oltottságukat, teszt és karantén kötelezettség nélkül utazhatnak be. Nincs jelenleg részletes szabályozás az oltás igazolására vonatkozóan, ezért a gyakorlatban a határon lehetnek fennakadások. 

Alapvetően az alábbi szabályok érvényesek továbbra is.

2021. április 15 . – Negatív teszt vagy karantén

A beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges a beutazáshoz. Teszt hiányában hét napos házi karantén kötelező.

Források:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?koszovo

2020. július 12. – piros jelzést kap

Magyarország piros jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – piros jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

Június 1. – Megnyitották a szárazföldi határokat

A szárazföldi határokat megnyitották, a beutazóknak már nem kell karanténba vonulni. Tömegrendezvényeket még nem lehet tartani, utazni már lehet.

https://www.republicworld.com/world-news/rest-of-the-world-news/kosovo-borders-businesses-reopen-after-lockdown.html

Május 31. – negatív teszttel lehet

Koszovóba be lehet lépni, csak a határon tesztet csinálnak, aminek negatívnak kell lennie. Pozitív esetén 14 nap karantén van.

Forrás: egy kedves olvasónk

Május 25. – csökken a betegek száma

Koszovóban az utóbbi 24 órában egyetlen fertőzöttet sem regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma 1032. Az egészségügyi miniszter közölte, az első fertőzöttet március 13-án regisztrálták, és azóta vasárnap volt az első nap, hogy egyetlen új fertőzöttet sem vettek nyilvántartásba.

Forrás: https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/szabadon-atlephetik-a-magyar-szerb-hatart-a-ket-orszag-allampolgarai-1170106

Május 7. – határátkelők lezárva

Valamennyi közúti határátkelőhely lezárva, csak koszovói állampolgárok, illetve Koszovóban tartózkodási engedéllyel rendelkezők visszatérése engedélyezett, 14 nap kijelölt helyen való karantén mellett. A reptér csak visszatérő koszovói állampolgárokat és koszovói tartózkodási engedéllyel rendelkezőket szállító mentesítő járatokat fogad, a menetrendszerinti járatok törölve.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?koszovo