Teljes oltottság elérése után 14 nappal szabad az út

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Június 15. – Teljes oltottság után 14 nappal szabad a beutazás

PCR-teszt nélkül utazhatnak be azok, akik bizonyítani tudják, hogy COVID-19 ellen be vannak oltva és a második (vagy egydózisú oltóanyag esetén az egyetlen) oltást követően eltelt 14 nap. Nem kell tesztet bemutatni annak a külföldi állampolgárnak sem, akinek orvosi igazolása van arról, hogy az elmúlt 14-180 napos időszakban átesett és kigyógyult a vírusfertőzésből.

A fent ismertetett feltételek nélkül utazhatnak be azok a hétévesnél fiatalabb gyermekek, akik a négy előírt igazolás (PCR, antigén teszt, orvosi igazolás vagy oltási igazolás) egyikével rendelkező szülők vagy gyámok kíséretében utaznak.

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bosznia-hercegovina

2021. május 3. – Negatív teszt szükséges a beutazáshoz

48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges az országba való beutazáshoz. Az oltás nem mentesít a tesztkötelezettség alól.

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bosznia-hercegovina

2020. szeptember 1. – utazásra nem javasolt

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

illetve

https://hvg.hu/itthon/20200901_hatar_jarvany_kulfoldiek

Július 21. – teszttel beengednek

Bosznia-Hercegovina 2020. 07. 16- tól engedélyezi az Európai Unió tagországai, valamint a Schengen térség országai állampolgárainak belépését az országba, amennyiben az utazó be tud mutatni egy, a határátlépés időpontjában 48 óránál nem régebbi, negatív PCR koronavírus-tesztet. Ez vonatkozik azon külföldi állampolgárokra is, akik többszöri beutazásra jogosító vízummal, vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek  a fenti országok valamelyikében. Belépni továbbra is kizárólag útlevéllel lehetséges (az útlevélnek a tervezett kilépéstől számított 90 napig érvényesnek kell lennie, és minimum egy üres oldalt kell tartalmaznia)! 

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bosznia-hercegovina

Július 12. – piros jelzést kap

Magyarország piros jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – piros jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

Június 22. – Nyitást fontolgatnak

A külügyminiszter szerint július elsejétől mindenki számára megnyílhatna az ország határa, és nemcsak a boszniai állampolgárok léphetnének be korlátozások nélkül, hanem más ország állampolgárai is.

https://turizmus.com/desztinaciok/bosznia-hercegovina-hamarosan-megnyithatja-a-hatarait-1170482

Június 4. – Magyarok részére még nem nyitott

Bosznia-Hercegovina megnyitotta határait Horvátország, Szerbia és Montenegro felé, de csak e három ország polgárai részére szabad a beutazás, míg mások számára csak az üzleti célú beutazás megengedett. Az üzleti célú utazóknak erről igazolást kell tudni mutatni, és 48 óránál frissebb negatív tesztet.

Forrás: http://rs.n1info.com/English/NEWS/a605527/Bosnia-opened-its-borders-to-Serbia-Croatia-and-Montenegro.html

Május 18. – Június 1-től nyitva

Bosznia Június 1-től megnyitja határait. Üzletemberek már előtte is utazhatnak.

Forrás: http://rs.n1info.com/English/NEWS/a600814/Bosnia-to-reopen-borders-on-June-1.html

Május 25. – Csökkenő betegszám

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt tízzel, 2391-ről 2401-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kitörése óta nem regisztráltak ilyen kevés napi esetet a nyugat-balkáni országban, ami a szakértők szerint azt jelenti, hogy hamarosan lecseng az epidémia Bosznia-Hercegovinában.

Forrás: https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/szabadon-atlephetik-a-magyar-szerb-hatart-a-ket-orszag-allampolgarai-1170106

Május 11.

Érvényben van a külföldiek belépését tiltó jogszabály.

Forrás: https://balkaninsight.com/2020/05/11/central-eastern-european-countries-maintain-tough-travel-restrictions/

Március 24.

Március 30-tól semmilyen külföldi országból nem engednek az ország területére lépni. A nemzetközi repülőtereket lezárják.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Bosnia_and_Herzegovina