Oltással szabad az út, biztosítás szükséges

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Június 14. – Oltással szabad az út, biztosítás szükséges

Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Ukrajnába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltás típusától. Ugyanakkor a külföldinek a beutazáskor olyan, a COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítással kell rendelkeznie, amelyet Ukrajnában bejegyzett biztosító cég állított ki, illetve olyan külföldi biztosító, amely rendelkezik ukrajnai képviselettel vagy szerződéses alapon ukrajnai partnerrel.

Az ukrán szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést és a szolgáltatások igénybe vételét teszi lehetővé az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 12 év alatti gyermekeknek is. 

Forrás:

https://index.hu/belfold/2021/06/10/ukrajna-magyarorszag-vedettsegi-igazolvany/

https://www.travelo.hu/tavol/20210611-ukrajna-koronavirus-utazas-oltas.html

2021. május 12. – Utasbiztosítás is szükséges a beutazáshoz

Beutazáskor olyan COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítással kell rendelkezni, amelyet Ukrajnában bejegyzett biztosító cég állított ki, illetve olyan külföldi biztosító, amely rendelkezik ukrajnai képviselettel vagy szerződéses alapon ukrajnai partnerrel. A negatív koronavírus teszten és a kötelező biztosításon kívül (az eddig is érvényben általános beutazási szabályok részeként) jövetele célját igazoló irattal is rendelkeznie kell a külföldi állampolgárnak. Ellenkező esetben visszafordíthatják a határról.

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ukrajna

2020. December 30. – Magyarország továbbra is vörös besorolású

Magyarország járványügyi szempontból kockázatosnak minősített ország, ezért innen érkezve házi karanténba kell vonulni, ami csak negatív PCR-teszteredménnyel függeszthető fel a határidő letelte előtt.

Forrás:

https://index.hu/kulfold/2021/01/03/ukrajna_magyarorszag/

Valamint részlet az ukrán konzulátus egy válaszából, melyet egy felhasználónktól kaptunk emailben:

“[…] foreigners and stateless persons are allowed to enter Ukraine only when they have a health insurance, purchased from a company registered in Ukraine or a foreign company that has a representative office or an insurance partner in Ukraine and a certificate of passage of a PCR test for coronavirus. The analysis should have a negative result. From the moment of testing to the moment of crossing the border of Ukraine no more than 72 hours should pass.

Children – foreigners under 12 years are exempted from the requirement to provide a negative PCR test for COVID-19 for entry into Ukraine. […]

Further information as to the entering and staying in Ukraine you can find on the website of the Ukraine Resilience Centre on the link http://www.the-urc.com, as well as on the website of the Ministry of Foreign Affairs of Ukraine.

Best regsards,

Embassy of Ukraine to Hungary”

Október 2. – Magyarország zöld besorolást kap

Magyarországot az ukrán egészségügyi minisztérium a zöld zónába sorolta. A zöld zónából érkező utazóknak nem kell karanténba vonulniuk, és tesztet sem kell végeztetniük vagy negatív eredményt bemutatni.

Ugyanakkor szükség van biztosításra, mely a COVID-19 kezelést és megfigyelést is lefedi.

Forrás: https://moz.gov.ua/article/news/informacija-schodo-kilkosti-aktivnih-vipadkiv-covid-19-na-100-tis-naselennja-stanom-na-

Augusztus 26. – augusztus 29-től zárva

Ukrajna egy hónapra, azaz augusztus 29-től szeptember 28-ig ismét lezárja határait a külföldiek előtt – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a szerdai kormányülésen.

A beutazási tilalom nem terjed ki a tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre, továbbá egyes konkrét esetekben is készek kivételt tenni, amiről az ukrán határőrszolgálat hoz majd döntést. A kormányhatározatról az ukrán külügyminisztérium tájékoztatja a külföldi országokat.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200826/koronavirus-ukrajna-lezarja-a-hatarait-446090

Július 12. – piros jelzést kap

Magyarország piros jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – piros jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

Június 29 – Mind az öt határátkelő járható

Legkésőbb hétfő reggel megnyílik mind az öt közúti átkelőhely a magyar–ukrán határon. A magyarok karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Ukrajnába.

A határátkelők teljes megnyitását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be csütörtökön Kijevben az ukrán külügyminiszterrel, Dmitro Kulebával tartott közös sajtótájékoztatón.

Ukrajnába minden nem rezidens külföldi állampolgár szabadon beléphet, egyedüli feltétel a Covid-19 megbetegedéssel kapcsolatos gyógykezelések, illetve a hatósági karantén (megfigyelés) esetleges költségeit fedező egészségügyi biztosítási kötvény bemutatása, amely konkrétan tartalmazza a Covid-19 kifejezést.

Forrás: https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/hetfon-az-osszes-ukranmagyar-hataratkelo-megnyilik-1170560

Június 18. – értelmezésünk szerint haza is térhetünk!

Ellentétes híresztelések ellenére magyar állampolgárok karanténkötelezettség nélkül hazautazhatnak!

Június 18-tól a 291/2020 kormányrendelet értelmében magyar állampolgárok mentesülnek a karanténba vonulás kötelezettsége alól, bárhonnan térnek haza. Nem magyar állampolgárok is beléphetnek az országba az Európai Gazdasági Térség országaiból.

Ukrajnával, Montenegró és egyéb nem EU-s országokkal kapcsolatban több cikk is megjelent, amik tévesen értelmezték a kormányrendeletet. Magyar állampolgárokra nem vonatkozik karanténkötelezettség akárhonnan is jönnek haza!

A kormányrendelet első pontja, hogy a rendelet hatálya nem terjed ki a magyar állampolgárokra. Ezen az információn a média átsiklott.

Június 17. – Megfelelő utasbiztosítás kell a belépéshez

Amint arról a KISZó Online első kézből tudósított, június 15-től ismét beléphetnek külföldi állampolgárok Ukrajnába. Hétfőtől nem küldi már kéthetes otthoni vagy hatósági karanténba azokat a tünetmentes utasokat, akik abból a 163 úgynevezett zöldzónás országból – közöttük Magyarországról – érkeznek, amelyekben az utóbbi időben alacsony volt az újonnan észlelt koronavírus-fertőzések aránya. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a beutazásnál a zöldzónás országok állampolgárainak, így a magyar állampolgároknak is a koronavírus gyógyításának, a hatósági és a megelőző jellegű karanténnal kapcsolatos költségeit fedező utasbiztosítással kell rendelkezniük.

Forrás: https://kiszo.net/2020/06/17/fordulat-hataratkelesben-igy-johet-be-magyar-utlevellel-ukrajnaba/

Június 14. – szabad a belépés

A Miniszteri Kabinet eltörölte a külföldi állampolgárok Ukrajnába történő utazásának megtiltásáról szóló rendeletet, s enyhített a számukra előírt obszervációs szabályokon. A hírt Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter jelentette be.

Forrás: http://life.karpat.in.ua/?p=18397&lang=hu

Június 10. – tervezett nyitás

Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium veszélyesre és biztonságosra osztaná az országokat a világjárvány ideje alatt, s ettől függően engedné be a külföldről érkező személyeket Ukrajna területére. A hírt Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter jelentette be egy sajtótájékoztatón. “A zöld zónából érkezőktől nem várjuk majd el az önelszigetelődést” – közölte a miniszter.

Forrás: http://life.karpat.in.ua/?p=18057&lang=hu

Május 30. – hazaérkezéskor karantén

Ukrajnából és Romániából közvetlenül hazérkezők esetén még nem időszerű a korlátozások, így a karanténba vonulás kötelezettségének feloldása.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200530/operativ-torzs-ujabb-orszagbol-lehet-korlatozas-nelkul-magyarorszagra-jonni-434684

Május 27. – konzuli szolgálat: nem

Egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy magyar állampolgárok részére Ukrajna bármilyen engedményeket tett volna a beutazást illetően, így egyelőre továbbra sem tud Ukrajnába beutazni.
Forrás: olvasónk küldte a budapesti Konzuli Szolgálat levelét

Május 20. – Nyitás az EU felé

Az ukrán kormány döntött az EU-s, köztük a magyar határ napokon belüli megnyitásáról.

Forrás: https://www.ukrinform.net/rubric-society/3029468-ukraine-reopens-66-checkpoints-on-borders-with-poland-and-three-more-countries.html

Május 21. – Nem lassul a járvány

Jelentős lassulás továbbra sem tapasztalható a koronavírus-járvány terjedésében Ukrajnában, vasárnapra egy nap alatt ismét több mint négyszáz új fertőzöttet azonosítottak

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200524/nem-lassul-a-koronavirus-jarvany-terjedese-ukrajnaban-433606

Május 19. – Marad a karantén

A tisztifőorvos kifejtette: a karantént meg fogják hosszabbítani június 22-ig. Kifejtette, hogy Ukrajna elsősorban Lengyelország példáját követi, ahol hasonló a járványhelyzet alakulása, és a tesztelési módszer is. Előre bocsátotta, hogy a karantént úgynevezett “adaptív” módszerrel, azaz régiónként eltérően, fokozatosan fogják enyhíteni.

A kormány megvitatja a tömegközlekedés, a szállodák, éttermek és óvodák újranyitásának lehetőségét.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200519/koronavirus-javul-a-helyzet-ukrajnaban-hamarosan-lazithatnak-432826

Május 5.

Az országos karantén érvényben marad a május 22-i lejárta után is Ukrajnában, de enyhíteni fognak egyes korlátozásokon

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200505/ukrajna-marad-a-karanten-de-enyhitenek-a-korlatozasokon-430082

Március 13. – tilos a beutazás az országba          

Külföldiek nem léphetnek az országba

Forrás: https://www.officeholidays.com/coronavirus/ukraine