Kiutazás esetén kötelező a 14 napos karantén

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

június 27. – júliusban lazítás várható

A brit kormány péntek esti jelzése alapján a jövő hónapban várhatóan enyhülnek vagy megszűnnek számos európai ország esetében a brit beutazási karanténelőírások.

Az új szabályozás a szóvivő szerint július 6-án léphet életbe.

Kölcsönös megállapodások esetén már a karanténelőírás június végi első felülvizsgálatának idejére mentességet kaphatnak azok, akik olyan országokból érkeznek, amelyekben a fertőződési ráta legalább olyan alacsony, mint Nagy-Britanniában.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/06/27/enyhulhetnek_a_brit_karantenszabalyok/

június 12. – a légitársaságok küzdenek a karantén ellen

Jogi lépéseket indít a British Airways, az easyJet és a Ryanair a brit kormány kéthetes beutazási karanténról szóló döntése ellen – írja a Reuters. A légitársaságok a döntés bírósági felülvizsgálatát kérvényezték, mert szerintük felesleges a két hetes kényszerkarantén, és valójában csak az emberek kedvét fogja elvenni az utazástól, amivel a kormány munkahelyeket veszélyeztet. Ha a bíróság elfogadja a kérelmet, a kormánynak tudományosan alá kell támasztani a karantén szükségességét.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/06/12/egyesult_kiralysag_british_airways_easjet_ryanair_karanten/

június 9. – a gyakorlatban még nem minden tiszta

Angliaba jovet Heatrow repuloteren ma nem neztek semmit, nem kerdeztek semmit, nem kellett sem regisztralni lakcimet sem telefonszamot, nem adtak semmi utasitast.
A nagy angol legitarsasagok mar birosag ele vittek az angol kormanyt mivel jogellenesnek tartjak a karanten bevezeteset, de a birosagi eljaras eltarthat honapokig is. Az is lehet hogy a karanten nem tart sokaig, mert 3 het mulva a kormany felulvizsgalja.

Forrás: egy kedves olvasónk

június 8. – életbe lépett a karantén kötelezettség

Két hét karantén a beutazóknak

Az új szabályozás alapján a külföldről beutazóknak, köztük a brit állampolgároknak is úgynevezett elérhetőségi helyszínazonosító – contact locator – kérdőívet kell kitölteniük, amelyben bejelentik, hogy hol töltik az elkülönítés 14 napját és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot.

A brit kormány online felületén – gov.uk – elérhető kérdőívet még az utazás előtt ki kell tölteni, és a beutazóknak vagy nyomtatott formában, vagy telefonjukban, elektronikusan tárolt formában, a határrendészeti hatóságok kérésére fel kell mutatniuk a kitöltést igazoló bizonylatot.

A KÉRDŐÍV KITÖLTÉSÉNEK ELMULASZTÁSA ESETÉN A BEUTAZÓK ANGLIÁBAN 100 FONT (38 500 FORINT) HELYSZÍNI BÍRSÁGGAL SÚJTHATÓK.

Arra, aki nem tartja magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font (385 ezer forint) pénzbüntetést szabhatnak ki.

Skóciában ez a két büntetési tétel 60, illetve 480 font, Walesben és Észak-Írországban még nem határozták meg a büntetési összegeket.

Minősített esetben büntetőeljárás is indítható, és a szabálysértő külföldi állampolgárokat ki lehet toloncolni Nagy-Britanniából.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/06/08/perelni_fognak_a_brit_turisztikai_cegek_az_uj_karanteintezkedes_miatt/

május 26. – nyitnak az üzletek

a további enyhítések jegyében, június 1-től a szabadtéri piacok és autókereskedések, “a hónap közepétől pedig – szándéka szerint – a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a kis üzletektől a nagyáruházakig újranyithatnak az Egyesült Királyságban.

Forrás: http://turizmusonline.hu/kulfold/cikk/europa_probal_visszaterni_a_regi_kerekvagasba?utm_source=newsletter&utm_medium=napi_turizmus_hirlevel&utm_campaign=27542

május 23. – június 8-tól karantén

Két hetes karanténba kell vonulniuk azoknak, akik június 8-tól érkeznek az Egyesült Királyságba. Az utazóknak be kell jelenteniük, hol töltik ezt az időszakot, és véletlenszerű helyszíni ellenőrzésekre számíthatnak, valamint 1000 font összegű bírságra a karantén megszegése esetén.

Az Egyesült Királyságba érkező utasoknak ki kell tölteniük egy online űrlapot arról, hogy hol töltik az előírt 14 napot. A helyszín lehet szálloda is és magánlakás is, ahol az illető a barátaival vagy a családjával tartózkodik.

Forrás: https://www.travelo.hu/tavol/20200523-nagybritannia-kiderultek-a-reszletek-a-kotelezo-karantenrol.html

május 20.

Fokozatosan indul be az élet újra a briteknél is, ugyanakkor a beutazás továbbra is nehézkesnek tűnik. A miniszterelnök bejelentése szerint karanténszabályok lépnek érvénybe azokra, akik repülőgéppel érkeznek Nagy-Britanniába. Úgy tudni, ez 14 napos karantént jelent majd.

A miniszterelnök korábban beszélt arról is, hogy a kormány úgy ítéli meg, hogy legkorábban június 1-től szakaszosan hozzá lehet kezdeni a boltok megnyitásához, és az általános iskolai alsó tagozatok egyes évfolyamainak diákjai is visszatérhetnek az iskolákba. Ezután, legkorábban júliusig remélhetőleg meg lehet kezdeni egyes vendéglátóhelyek újranyitását is, de csak akkor, ha a járványügyi mutatók ezt lehetővé teszik.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200520/kulfoldre-mennel-nyaralni-ezekbe-az-orszagokba-mar-utazhatsz-432644?page=3

május 18.

Mivel az országba érkező turisták számára – Írország kivételével – kötelező a karantén, és nincs még meghirdetve az újranyitás menetrendje, várhatóan az idei nyár szempontjából Nagy-Britannia küldő és fogadó országként is elveszett. A legoptimistább forgatókönyv szerint se nagyon indulhat újra a turizmus július előtt.

https://turizmus.com/desztinaciok/nyaralas-europaban-hova-utazhatunk-es-hogyan-1170012

május 15.

A határokat nem zárták le, korlátozás nélkül lehetséges a be-és kiutazás. Jelenleg még a repülőtéri tranzitálás is probléma nélkül megoldható, akadálytalanul el lehet jutni az egyik repülőtérről a másikra. A brit miniszterelnök május 10-i bejelentése szerint ugyanakkor már tervezik, hogy „hamarosan” (akár már június elejétől) kötelező 14 napos házi karantént írnak elő a külföldről beutazók számára.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nagy-britannia