Magyarország karanténlistára került. Hazatéréskor is karantén vagy két negatív teszt szükséges.

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Szeptember 11. – beutazáskor is karantén

Arra kell készülniük a Magyarországról Angliába, Skóciába vagy Wales-be utazóknak, hogy két hét karanténra kötelezik őket a hatóságok – írja a BBC.

A karanténidőszakot saját tulajdonú vagy bérelt ingatlanban, ismerősöknél vagy hozzátartozóknál, illetve szállodában lehet eltölteni.

Forrás: https://hvg.hu/vilag/20200910_Wales_karanten_magyarorszag

Szeptember 1. – utazásra nem javasolt

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

illetve

https://hvg.hu/itthon/20200901_hatar_jarvany_kulfoldiek

július 12 – sárga jelzést kap

Magyarország sárga jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – sárga jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

július 10. – Angliába és Skóciába szabadon utazhatunk

Megszűnt pénteken a Magyarországról és számos más országból Angliába és Skóciába beutazók karanténkötelezettsége.

A brit közlekedési minisztérium által összeállított listán – 14 brit tengerentúli terület mellett – 59 olyan ország szerepel, amelyek esetében London péntektől feloldotta az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást – írta az MTI. 

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a skót kormány 57 ország – köztük Magyarország – esetében átvette és Skóciára is érvényesnek tekinti a brit kormány Angliára vonatkozó karanténmentességi döntését, de Szerbiát és Spanyolországot kihúzta listáról, mivel e két ország esetében továbbra is “aggodalomra ad okot” a Covid-19-járványt okozó új koronavírus elterjedtsége.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/07/10/pentektol_nem_kell_karantenba_vonulnia_a_magyarorszagrol_angliaba_utazoknak/

július 3. – 10-étől nincs karantén

Jövő péntektől számos országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába – közölte pénteken a brit közlekedési minisztérium. A péntek délután közzétett teljes listán hatvan olyan ország szerepel, amelyeknél a brit kormány július 10-től feloldja az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást.

A döntés viszont csak Angliára vonatkozik, Skóciára, Walesre és Észak-Írországra nem.

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/07/03/koronavirus_anglia_utazas_karanten/

június 27. – júliusban lazítás várható

A brit kormány péntek esti jelzése alapján a jövő hónapban várhatóan enyhülnek vagy megszűnnek számos európai ország esetében a brit beutazási karanténelőírások.

Az új szabályozás a szóvivő szerint július 6-án léphet életbe.

Kölcsönös megállapodások esetén már a karanténelőírás június végi első felülvizsgálatának idejére mentességet kaphatnak azok, akik olyan országokból érkeznek, amelyekben a fertőződési ráta legalább olyan alacsony, mint Nagy-Britanniában.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/06/27/enyhulhetnek_a_brit_karantenszabalyok/

június 12. – a légitársaságok küzdenek a karantén ellen

Jogi lépéseket indít a British Airways, az easyJet és a Ryanair a brit kormány kéthetes beutazási karanténról szóló döntése ellen – írja a Reuters. A légitársaságok a döntés bírósági felülvizsgálatát kérvényezték, mert szerintük felesleges a két hetes kényszerkarantén, és valójában csak az emberek kedvét fogja elvenni az utazástól, amivel a kormány munkahelyeket veszélyeztet. Ha a bíróság elfogadja a kérelmet, a kormánynak tudományosan alá kell támasztani a karantén szükségességét.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/06/12/egyesult_kiralysag_british_airways_easjet_ryanair_karanten/

június 9. – a gyakorlatban még nem minden tiszta

Angliaba jovet Heatrow repuloteren ma nem neztek semmit, nem kerdeztek semmit, nem kellett sem regisztralni lakcimet sem telefonszamot, nem adtak semmi utasitast.
A nagy angol legitarsasagok mar birosag ele vittek az angol kormanyt mivel jogellenesnek tartjak a karanten bevezeteset, de a birosagi eljaras eltarthat honapokig is. Az is lehet hogy a karanten nem tart sokaig, mert 3 het mulva a kormany felulvizsgalja.

Forrás: egy kedves olvasónk

június 8. – életbe lépett a karantén kötelezettség

Két hét karantén a beutazóknak

Az új szabályozás alapján a külföldről beutazóknak, köztük a brit állampolgároknak is úgynevezett elérhetőségi helyszínazonosító – contact locator – kérdőívet kell kitölteniük, amelyben bejelentik, hogy hol töltik az elkülönítés 14 napját és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot.

A brit kormány online felületén – gov.uk – elérhető kérdőívet még az utazás előtt ki kell tölteni, és a beutazóknak vagy nyomtatott formában, vagy telefonjukban, elektronikusan tárolt formában, a határrendészeti hatóságok kérésére fel kell mutatniuk a kitöltést igazoló bizonylatot.

A KÉRDŐÍV KITÖLTÉSÉNEK ELMULASZTÁSA ESETÉN A BEUTAZÓK ANGLIÁBAN 100 FONT (38 500 FORINT) HELYSZÍNI BÍRSÁGGAL SÚJTHATÓK.

Arra, aki nem tartja magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font (385 ezer forint) pénzbüntetést szabhatnak ki.

Skóciában ez a két büntetési tétel 60, illetve 480 font, Walesben és Észak-Írországban még nem határozták meg a büntetési összegeket.

Minősített esetben büntetőeljárás is indítható, és a szabálysértő külföldi állampolgárokat ki lehet toloncolni Nagy-Britanniából.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/06/08/perelni_fognak_a_brit_turisztikai_cegek_az_uj_karanteintezkedes_miatt/

május 26. – nyitnak az üzletek

a további enyhítések jegyében, június 1-től a szabadtéri piacok és autókereskedések, “a hónap közepétől pedig – szándéka szerint – a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a kis üzletektől a nagyáruházakig újranyithatnak az Egyesült Királyságban.

Forrás: http://turizmusonline.hu/kulfold/cikk/europa_probal_visszaterni_a_regi_kerekvagasba?utm_source=newsletter&utm_medium=napi_turizmus_hirlevel&utm_campaign=27542

május 23. – június 8-tól karantén

Két hetes karanténba kell vonulniuk azoknak, akik június 8-tól érkeznek az Egyesült Királyságba. Az utazóknak be kell jelenteniük, hol töltik ezt az időszakot, és véletlenszerű helyszíni ellenőrzésekre számíthatnak, valamint 1000 font összegű bírságra a karantén megszegése esetén.

Az Egyesült Királyságba érkező utasoknak ki kell tölteniük egy online űrlapot arról, hogy hol töltik az előírt 14 napot. A helyszín lehet szálloda is és magánlakás is, ahol az illető a barátaival vagy a családjával tartózkodik.

Forrás: https://www.travelo.hu/tavol/20200523-nagybritannia-kiderultek-a-reszletek-a-kotelezo-karantenrol.html

május 20.

Fokozatosan indul be az élet újra a briteknél is, ugyanakkor a beutazás továbbra is nehézkesnek tűnik. A miniszterelnök bejelentése szerint karanténszabályok lépnek érvénybe azokra, akik repülőgéppel érkeznek Nagy-Britanniába. Úgy tudni, ez 14 napos karantént jelent majd.

A miniszterelnök korábban beszélt arról is, hogy a kormány úgy ítéli meg, hogy legkorábban június 1-től szakaszosan hozzá lehet kezdeni a boltok megnyitásához, és az általános iskolai alsó tagozatok egyes évfolyamainak diákjai is visszatérhetnek az iskolákba. Ezután, legkorábban júliusig remélhetőleg meg lehet kezdeni egyes vendéglátóhelyek újranyitását is, de csak akkor, ha a járványügyi mutatók ezt lehetővé teszik.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200520/kulfoldre-mennel-nyaralni-ezekbe-az-orszagokba-mar-utazhatsz-432644?page=3

május 18.

Mivel az országba érkező turisták számára – Írország kivételével – kötelező a karantén, és nincs még meghirdetve az újranyitás menetrendje, várhatóan az idei nyár szempontjából Nagy-Britannia küldő és fogadó országként is elveszett. A legoptimistább forgatókönyv szerint se nagyon indulhat újra a turizmus július előtt.

https://turizmus.com/desztinaciok/nyaralas-europaban-hova-utazhatunk-es-hogyan-1170012

május 15.

A határokat nem zárták le, korlátozás nélkül lehetséges a be-és kiutazás. Jelenleg még a repülőtéri tranzitálás is probléma nélkül megoldható, akadálytalanul el lehet jutni az egyik repülőtérről a másikra. A brit miniszterelnök május 10-i bejelentése szerint ugyanakkor már tervezik, hogy „hamarosan” (akár már június elejétől) kötelező 14 napos házi karantént írnak elő a külföldről beutazók számára.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nagy-britannia