Beutazáskor egy negatív teszt szükséges vagy karanténba kell vonulni, kivéve, ha megfelelő oltásról van igazolásunk, vagy arról, hogy a betegségen átestünk.

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Július 2. – Teszt / oltás / gyógyultság

Az alábbi igazolások egyikével szükséges rendelkezni ahhoz, hogy ne kelljen karanténba vonulni:

  • a beutazást megelőző 48 órán belül elvégzett PCR/NAAT/LAMP vagy antigén teszteredményről kiállított angol/lengyel nyelvű igazolás
  • angol vagy lengyel nyelvű igazolás arról, hogy valamelyik – az EU által elfogadott – COVID-19 oltóanyaggal teljes körűen be lett oltva, és a második oltás felvétele óta eltelt 14 nap. Az elfogadott oltóanyagok: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson
  • a beutazást megelőző 6 hónapon belül otthoni izoláció/kórházi kezelés során átesett a koronavírus fertőzésen és ezt lengyel/angol nyelvű pecséttel ellátott orvosi papírral igazolja.

Az oltási igazolásnak tartalmaznia kell a személy adatait: név szül. hely, dátum, az oltás típusát, az oltóanyag beadásának dátumait, formailag egy lengyel/angol nyelvű, pecséttel ellátott orvosi vagy más hivatalos szerv által kiállított papírnak kell lennie.

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lengyelorszag

Április 13. – Negatív teszt / oltás / igazolás arról, hogy a betegségen átestünk / karantén

Nem kell negatív teszttel rendelkeznie vagy karanténba vonulnia annak a beutazónak, aki

  • igazolni tudja (angol/lengyel nyelven), hogy az EU által elfogadott vakcina egyikével (2 adag) be lett oltva (Pfizer/Moderna/AstraZeneca/Johnson & Johnson) vagy  
  • a beutazást megelőző  6 hónapon belül, otthoni izoláció vagy kórházi kezelés során átesett a koronavírus fertőzésen és ezt lengyel/angol nyelvű pecséttel ellátott orvosi papírral igazolni tudja

Április 6. – Negatív teszt vagy karantén

A schengeni övezetből bejövőknek – bármilyen járművel érkezzenek – kötelező a 48 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy antigén teszt ahhoz, hogy ne kelljen 10 napos karanténba vonulniuk. Azért, hogy a rendelkezéseket maradéktalanul betartassák, minden nyitva tartó határátkelőn bevezetik az egészségügyi ellenőrzést.

Források:

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/koronavirus-jarvany-beteg-fertozes-covid-19.726076.html

2021. január 27. – A szervezett módon beutazók egy negatív PCR teszttel mentesülnek a karantén alól

Nem kell karanténba vonulni abban az esetben, ha a szervezett módon (repülővel, vonattal, busszal) beutazott személy a beutazást megelőző 48 órán belül elvégzett PCR típusú, negatív koronavírustesztet mutat be.

A magángépjárművel utazókra nem vonatkozik a karanténkötelezettség.

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lengyelorszag

2020. június 13 – megnyílt a határ

Mateusz Morawiecki miniszterelnök június 10-i bejelentése szerint június 13-tól, szombattól feloldják a határzárat a schengeni (a német, a cseh, a szlovák és a litván) határokon, június 16-tól pedig újraindulhat a nemzetközi légiforgalom is. A beutazó külföldieknek nem kell karanténba vonulniuk. A nemzetközi légiforgalom normális menetének a visszaállítása akár több hétig is eltarthat, hiszen a légitársaságoknak idő kell, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba – derült ki szavaiból. (Június elsejével a belföldi járatok 8 repülőtér bevonásával újraindultak.) A nemzetközi vasúti forgalom visszaállításáról a miniszterelnök nem szólt. Morawiecki bejelentése alapján a lengyel állampolgárok szabadon utazhatnak azokba az uniós tagországokba, amelyek kinyitják előttük a határaikat, az uniós állampolgárok pedig zöld utat kapnak Lengyelországba.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lengyelorszag

Június 10. – Nyitás június 13-tól

Lengyelország szombattól megnyitja határait az Európai Unió tagállamai számára, június 16-tól pedig a nemzetközi légiforgalom is lehetséges lesz a lengyel légtérben – közölte szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

A kormányfő nem tért ki arra, hogy a határátlépéskor érvényben maradnak-e valamilyen egészségügyi intézkedések.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200610/szombattol-megnyitja-hatarait-lengyelorszag-436392

Június 1. – járattörlés

Június 19 én utaztunk volna Lengyelországba, ma törölte a Lot a járatunkat.

Forrás: egy kedves olvasónk

Május 21. – június 12-ig biztos határzár

Lengyelország június 12-ig meghosszabbította a határellenőrzést, és egyelőre érvényben marad a külföldiekre vonatkozó határzár is.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/05/21/hatarnyitas_jarvany_koronavirus/

Május 1. – Korlátozásokkal, de megnyitják a Lengyel-Tátrát

Május 4-től, hétfőtől a Lengyel-Tátrát ismét hozzáférhetővé teszik a belföldi turisták számára. A lengyel miniszterelnök április 29-én jelentette be, hogy május 4-től a szállodák és más szálláshelyek ismét fogadhatnak vendégeket. A turistautakon jelenleg nem kell maszkot viselni. Szintén május 4-én ismét megkezdi működését a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonó.

Május 1-jén megkezdődik a szezon a Pieninekben, a dunajeci tutajosok már a hosszú hétvége első napján vízre eresztik a tutajokat.

Forrás: http://www.magas-tatra.info/2020/05/korlatozasokkal-de-megnyitjak-lengyel.html