Beutazáskor karantén.

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Február 11. – Magyarország újra a sárga listán

A Magyarországról érkezőknek karanténba kell vonulniuk. Kivételt képeznek azok, akik az utóbbi három hónapban átestek a fertőzésen, vagy már megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét adagját. A határon felmutatott friss negatív PCR-teszt csak akkor mentesít a karantén alól, ha az utas 72 órán belül elhagyja az országot.

Forrás:

https://maszol.ro/belfold/Frissult-a-lista-ismet-karantenba-kell-vonulniuk-a-Magyarorszagrol-erkezoknek

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210212/romaniaban-ismet-karantenoljak-a-magyarorszagrol-erkezoket-469538

Január 9. – Nem kell karanténba vonulni a Magyarországról beutazóknak

Magyarország 2021. 01. 09. 20:00-tól ismét „kockázatmentes” besorolást kapott (nem része a „sárga zónának”), így a Magyarországról a fenti időpont után beutazóknak nem kell karanténba vonulniuk Romániában.

Forrás:

https://nepszava.hu/3105564_mar-nem-kell-karantenba-vonulniuk-a-magyarorszagrol-erkezoknek-romaniaban

https://index.hu/kulfold/2021/01/10/romania_koronavirus_karanten_sarga_zona_magyar_utazok/

November 2. – Magyarország megint sárga listás

Frissítették a romániai hatóságok hétfő este a járvány szempontból magas kockázati besorolású országok listáját, amelyre újból fölkerült Magyarország. Jelenleg 31 ország szerepel a listán. Akik ezekből az államokból érkeznek Romániába, azoknak 14 napig karanténba kell vonulniuk. Akaranténkötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre, akik három napnál rövidebb időre érkeznek Romániába, és fel tudnak mutatni egy negatív koronavírustesztet, amelyet a határátlépésük előtti 48 órában végeztek el. A többi beutazóra 14 napos karantén vár, ám ez a tizedik napon feloldódhat, ha a nyolcadik napon elvégezett tesztjük negatív.

Forrás: https://korona.rmdsz.ro/ismet-karanten-var-azokra-akik-magyarorszagrol-utaznak-romaniaba/

Október 15. – mégsincs karantén beutazáskor

Csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Magyarországról Romániába utazni – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes azt mondta, a romániai országos járványügyi operatív törzs az európai betegségmegelőzési és járványvédelmi központ hétfői adatai alapján frissítette a magas kockázati besorolású országok listáját. 

A román rendvédelmi szervek döntése alapján csütörtök hajnaltól Magyarország nem szerepel az emelt kockázatú országok között.

Forrás: https://444.hu/2020/10/15/nem-kell-karantenba-vonulniuk-a-romaniaba-utazo-magyaroknak

Október 7 . – karanténkötelezettség beutazáskor is

Románia 14 napos karanténkötelezettséget vezet be a Magyarországról és másik 48 olyan országból érkezők számára, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma meghaladta a romániai adatot.

Azokkal a tünetmentes emberekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírustesztet, és annak eredménye negatív, a tizedik napon feloldják a karanténkötelezettséget.

Nem szükséges karanténba vonulniuk a sárga listán szereplő országokból érkező utasoknak akkor, ha három napnál (72 óra) rövidebb időre érkeznek Romániába és friss – legfeljebb 48 órája végzett – negatív koronavírustesztet tudnak felmutatni a határon.

Forrás: https://hvg.hu/vilag/20201006_romania_magyarorszag_koronavirus_karanten

Szeptember 1. – utazásra nem javasolt

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

illetve

https://hvg.hu/itthon/20200901_hatar_jarvany_kulfoldiek

Július 12. – sárga jelzést kap

Magyarország sárga jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – sárga jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

Június 29. – kis átkelőn nem engedtek át

Június 25-én nem engedtek át minket a koronavírusra való hivatkozással kerékpárral a Létavértes-Székelyhíd határátkelőn. Átlépés csak az ingázóknak engedélyezett.

Forrás: egy kedves olvasónk

Június 23. – magyar állampolgárok továbbra is beutazhatnak

Beutazási tilalom van érvényben a külföldi és hontalan személyekre. Kivételek: 

  • az Európai Unió, vagy az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállama, vagy a Svájci Államszövetség állampolgárai

[…]

Azok közül, akik a fenti kategóriák szerint beléphetnek, nem kell karanténba/elkülönítésbe vonulniuk a „zöld zónából” érkezőknek, illetve a „zöld zónán” kívülről érkezőknek, ha az érkezést közvetlenül megelőzően legalább 14 napot a „zöld zónában” tartózkodtak. Az érvényes zóna besorolást hétfőnként teszik közzé. (Magyarországot jelenleg a zöld zónába sorolják.)

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania

Június 17. – Szabad a hazautazás is

Szerdától megszűnik a karanténba vonulási kötelezettség a Magyarország és Románia közötti határátlépés esetén a két ország állampolgárainak – jelentette be Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedd délután Facebook-oldalán. 

Forrás: Maszol.ro

Június 13 – Szabad a belépés

Klaus Johannis államfő kedden bejelentette: június 15-től nem kell majd elkülönítésbe vonulniuk azoknak a Romániába belépő utasoknak, akik olyan országból érkeznek ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések napi átlaga nem haladja meg az ötöt. Magyarország is ilyen ország. 

Forrás: https://itthon.transindex.ro/?hir=60281&mutatjuk_mely_orszagokbol_erkezoknek_nem_kell_elkulonitesbe_vonulniuk

Június 9. – Nyitás június 15-től?

Klaus Johannis államfő kedden sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta, a kormánnyal együtt megegyeztek, hogy valószínűleg június 15 után is folytatódni fog a vészhelyzeti állapot, ugyanakkor jöhetnek továbbá enyhítések is.

Június 15-től megnyílhatnak a határok is, legalábbis olyan országok számára, ahol a megbetegedés nem haladja meg a napi öt főt. Az elnök figyelmeztetett, Belgium, Spanyolország vagy például Svédország számára egyelőre nem nyitják meg a határokat.

Forrás: https://itthon.transindex.ro/?hir=60225&johannis_elmondta_milyen_lehetseges_enyhitesek_lesznek_junius_idusatol_szamitva

Június 2. – egyelőre csak karanténnal lehet határt átlépni

Jelenleg Románia nem mutat hajlandóságot a román-magyar határ szabad átjárásának engedélyezésére – jelentette ki a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős magyarországi operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati online sajtótájékoztatón.

Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/kulfold/127593-mikortol-lesz-szabadon-atjarhato-a-roman-magyar-hatar

A hatóságok bár június elsejétől lehetővé teszik a nemzetközi személyszállítást, egyelőre minden külföldről érkezőt 14 napos lakóhelyi elkülönítésbe vagy hatósági karanténba küldenek – erősítette meg pénteken az országos közegészségügyi intézet (INSP) szóvivője.

Forrás: https://itthon.transindex.ro/?hir=60133&tovabbra_is_lakohelyi_elkulonitesbe_kerul_aki_kulfoldrol_erkezik

Május 28. – Június 1-től megnyílik a határ

Június 1-től újraindul a nemzetközi közúti és vasúti személyszállítás (a fizikai távolság és a higiéniai előírások betartásával). További enyhítések is várhatóak jelentette be Románia elnüke: vendéglői teraszok mellett megnyílnak a szabadtéri strandok, és nem lesz szükség nyilatkozat kitöltésére a lakhely szerinti település elhagyásához.

Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/127501-nyitnak-a-teraszok-a-strandok-iohannis-ismertette-a-junius-elsejet-l-eletbe-lep-lazitasokat

Május 24. – Újra emelkedik a fertőzöttek száma

Romániában egy hét után először haladta meg vasárnap a kétszázat az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma, amit a média az óvintézkedések május 15-e utáni lazításával hozott összefüggésbe.

Romániában a május 14-én véget ért rendkívüli állapotot veszélyhelyzet váltotta fel: azóta nem hatósági karanténba, hanem csak otthoni elkülönítésbe küldik a külföldről érkezőket.

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20200524/lazitottak-a-korlatozasokon-romaniaban-ujra-emelkedik-a-fertozottek-szama-433604

Május 21. – sorok a határon

21-én reggel valamennyi átkelő megnyílt a román–magyar határon. Amióta azonban május 15-én feloldották a veszélyhelyzetet Romániában, óriási sorok alakultak ki a határon, főleg a hazatérő romániai vendégmunkások miatt, a román hatóságok által bevezetett járványügyi ellenőrzések ugyanis öt-tíz percre hosszabbították meg az egy személy átléptetésére fordított időt. A helyzet annyira kritikus lett, hogy csütörtökön lemondott posztjáról Ioan Buda, a román határrendőrség sajtó által támadott vezetője.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/05/21/hatarnyitas_jarvany_koronavirus/

Május 20. – nyitás a vendégmunkások számára

A román határrendészet közleménye szerint a két ország rendőrfőnökei abban állapodtak meg Pintér Sándor magyar és Marcel Vela román belügyminiszter keddi budapesti tanácskozása után, hogy május 21-től, csütörtök reggel 6 órától (magyarországi idő szerint 5 órától) közlekedhet a személyforgalom a két ország között. Mindkét országban érvényben vannak a járványügyi óvintézkedések, ezért a határátkelést a Nyugat-Európából hazatérő, vagy az oda tartó vendégmunkások számára könnyítik meg, turizmusról egyelőre szó sem lehet.

Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/127111-nyitas-csutortokt-l-ezek-a-hataratkel-helyek-hasznalhatok-a-roman-magyar-hataron

Május 12. – Kijárási korlátozások

A csütörtökön lejáró rendkívüli állapot után is csak részlegesen oldják fel a kijárási korlátozásokat Romániában: a település elhagyását továbbra is csak indokolt esetekben, az utazás halaszthatatlan voltát indokló előre megírt nyilatkozatokkal engedélyezik – jelentette be kedden Klaus Iohannis államfő.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200512/csak-lassan-enyhit-romania-pentektol-431446