Szabad a beutazás

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Május 25. – Szabadon beutazhatunk az országba

Magyarország a zöld listára került, teszt, karantén és oltás nélkül beutazhatunk az országba.

Források:

https://itthon.transindex.ro/?hir=64257

https://hvg.hu/vilag/20210521_romania_magyarorszag_beutazas

Május 15. – Csak a második oltás után 10 nappal mentesülünk a teszt és a karantén alól

A korábi hírekkel ellentétben Románia nem ismeri el a magyar védettségi igazolványt. Akkor nem kell 72 óránál nem régebbi negatív tesztet felmutatnunk vagy karanténba vonulnunk, ha az oltás második adagját legalább 10 nappal korábban megkaptuk, és az igazolásunk megfelel a formai követelményeknek. Az oltás tényét az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolása tartalmazza. Amennyiben az igazolás nem tartalmazza az adatokat angol, vagy román nyelven, a határon kérhetik az igazolás fordításának bemutatását is. A második dózis beadását követő 10. naptól a beoltott személy mentesül a teszt- és karanténkötelezettség alól.

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania

https://telex.hu/koronavirus/2021/05/15/megsem-eleg-a-romaniaba-beutazashoz-a-magyar-vedettsegi-igazolvany

Május 6. – Oltással szabad az út, anélkül továbbra is teszt és karantén

Az országgal kötött megállapodás értelmében Románia elfogadja a magyar védettségi igazolványt.

Az oltás tényét az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolása tartalmazza. Az adatokat az igazoláson román, vagy angol nyelven is fel kell tüntetni. Ennek hiányában hivatalos fordítást is be kell mutatni. A második dózis beadását követő 10. naptól a beoltott személy mentesül a teszt- és karanténkötelezettség alól.

A beoltott személlyel utazó, oltást nem kapott gyermekekre vonatkozóan nincs külön szabályozás, ezért az általános szabályok alapján kell tesztet bemutatniuk, illetve kerülnek karanténba.

Forrás:

https://telex.hu/koronavirus/2021/05/06/romania-es-magyarorszag-elismeri-egymas-oltasi-igazolvanyat

Február 11. – Magyarország újra a sárga listán

A Magyarországról érkezőknek karanténba kell vonulniuk. Kivételt képeznek azok, akik az utóbbi három hónapban átestek a fertőzésen, vagy már megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét adagját. A határon felmutatott friss negatív PCR-teszt csak akkor mentesít a karantén alól, ha az utas 72 órán belül elhagyja az országot.

Forrás:

https://maszol.ro/belfold/Frissult-a-lista-ismet-karantenba-kell-vonulniuk-a-Magyarorszagrol-erkezoknek

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210212/romaniaban-ismet-karantenoljak-a-magyarorszagrol-erkezoket-469538

2021. január 9. – Nem kell karanténba vonulni a Magyarországról beutazóknak

Magyarország 2021. 01. 09. 20:00-tól ismét „kockázatmentes” besorolást kapott (nem része a „sárga zónának”), így a Magyarországról a fenti időpont után beutazóknak nem kell karanténba vonulniuk Romániában.

Forrás:

https://nepszava.hu/3105564_mar-nem-kell-karantenba-vonulniuk-a-magyarorszagrol-erkezoknek-romaniaban

https://index.hu/kulfold/2021/01/10/romania_koronavirus_karanten_sarga_zona_magyar_utazok/

2020. november 2. – Magyarország megint sárga listás

Frissítették a romániai hatóságok hétfő este a járvány szempontból magas kockázati besorolású országok listáját, amelyre újból fölkerült Magyarország. Jelenleg 31 ország szerepel a listán. Akik ezekből az államokból érkeznek Romániába, azoknak 14 napig karanténba kell vonulniuk. Akaranténkötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre, akik három napnál rövidebb időre érkeznek Romániába, és fel tudnak mutatni egy negatív koronavírustesztet, amelyet a határátlépésük előtti 48 órában végeztek el. A többi beutazóra 14 napos karantén vár, ám ez a tizedik napon feloldódhat, ha a nyolcadik napon elvégezett tesztjük negatív.

Forrás: https://korona.rmdsz.ro/ismet-karanten-var-azokra-akik-magyarorszagrol-utaznak-romaniaba/

Október 15. – mégsincs karantén beutazáskor

Csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Magyarországról Romániába utazni – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes azt mondta, a romániai országos járványügyi operatív törzs az európai betegségmegelőzési és járványvédelmi központ hétfői adatai alapján frissítette a magas kockázati besorolású országok listáját. 

A román rendvédelmi szervek döntése alapján csütörtök hajnaltól Magyarország nem szerepel az emelt kockázatú országok között.

Forrás: https://444.hu/2020/10/15/nem-kell-karantenba-vonulniuk-a-romaniaba-utazo-magyaroknak

Október 7 . – karanténkötelezettség beutazáskor is

Románia 14 napos karanténkötelezettséget vezet be a Magyarországról és másik 48 olyan országból érkezők számára, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma meghaladta a romániai adatot.

Azokkal a tünetmentes emberekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírustesztet, és annak eredménye negatív, a tizedik napon feloldják a karanténkötelezettséget.

Nem szükséges karanténba vonulniuk a sárga listán szereplő országokból érkező utasoknak akkor, ha három napnál (72 óra) rövidebb időre érkeznek Romániába és friss – legfeljebb 48 órája végzett – negatív koronavírustesztet tudnak felmutatni a határon.

Forrás: https://hvg.hu/vilag/20201006_romania_magyarorszag_koronavirus_karanten

Szeptember 1. – utazásra nem javasolt

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

illetve

https://hvg.hu/itthon/20200901_hatar_jarvany_kulfoldiek

Július 12. – sárga jelzést kap

Magyarország sárga jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – sárga jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

Június 29. – kis átkelőn nem engedtek át

Június 25-én nem engedtek át minket a koronavírusra való hivatkozással kerékpárral a Létavértes-Székelyhíd határátkelőn. Átlépés csak az ingázóknak engedélyezett.

Forrás: egy kedves olvasónk

Június 23. – magyar állampolgárok továbbra is beutazhatnak

Beutazási tilalom van érvényben a külföldi és hontalan személyekre. Kivételek: 

  • az Európai Unió, vagy az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállama, vagy a Svájci Államszövetség állampolgárai

[…]

Azok közül, akik a fenti kategóriák szerint beléphetnek, nem kell karanténba/elkülönítésbe vonulniuk a „zöld zónából” érkezőknek, illetve a „zöld zónán” kívülről érkezőknek, ha az érkezést közvetlenül megelőzően legalább 14 napot a „zöld zónában” tartózkodtak. Az érvényes zóna besorolást hétfőnként teszik közzé. (Magyarországot jelenleg a zöld zónába sorolják.)

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania

Június 17. – Szabad a hazautazás is

Szerdától megszűnik a karanténba vonulási kötelezettség a Magyarország és Románia közötti határátlépés esetén a két ország állampolgárainak – jelentette be Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedd délután Facebook-oldalán. 

Forrás: Maszol.ro

Június 13 – Szabad a belépés

Klaus Johannis államfő kedden bejelentette: június 15-től nem kell majd elkülönítésbe vonulniuk azoknak a Romániába belépő utasoknak, akik olyan országból érkeznek ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések napi átlaga nem haladja meg az ötöt. Magyarország is ilyen ország. 

Forrás: https://itthon.transindex.ro/?hir=60281&mutatjuk_mely_orszagokbol_erkezoknek_nem_kell_elkulonitesbe_vonulniuk

Június 9. – Nyitás június 15-től?

Klaus Johannis államfő kedden sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta, a kormánnyal együtt megegyeztek, hogy valószínűleg június 15 után is folytatódni fog a vészhelyzeti állapot, ugyanakkor jöhetnek továbbá enyhítések is.

Június 15-től megnyílhatnak a határok is, legalábbis olyan országok számára, ahol a megbetegedés nem haladja meg a napi öt főt. Az elnök figyelmeztetett, Belgium, Spanyolország vagy például Svédország számára egyelőre nem nyitják meg a határokat.

Forrás: https://itthon.transindex.ro/?hir=60225&johannis_elmondta_milyen_lehetseges_enyhitesek_lesznek_junius_idusatol_szamitva

Június 2. – egyelőre csak karanténnal lehet határt átlépni

Jelenleg Románia nem mutat hajlandóságot a román-magyar határ szabad átjárásának engedélyezésére – jelentette ki a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős magyarországi operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati online sajtótájékoztatón.

Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/kulfold/127593-mikortol-lesz-szabadon-atjarhato-a-roman-magyar-hatar

A hatóságok bár június elsejétől lehetővé teszik a nemzetközi személyszállítást, egyelőre minden külföldről érkezőt 14 napos lakóhelyi elkülönítésbe vagy hatósági karanténba küldenek – erősítette meg pénteken az országos közegészségügyi intézet (INSP) szóvivője.

Forrás: https://itthon.transindex.ro/?hir=60133&tovabbra_is_lakohelyi_elkulonitesbe_kerul_aki_kulfoldrol_erkezik

Május 28. – Június 1-től megnyílik a határ

Június 1-től újraindul a nemzetközi közúti és vasúti személyszállítás (a fizikai távolság és a higiéniai előírások betartásával). További enyhítések is várhatóak jelentette be Románia elnüke: vendéglői teraszok mellett megnyílnak a szabadtéri strandok, és nem lesz szükség nyilatkozat kitöltésére a lakhely szerinti település elhagyásához.

Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/127501-nyitnak-a-teraszok-a-strandok-iohannis-ismertette-a-junius-elsejet-l-eletbe-lep-lazitasokat

Május 24. – Újra emelkedik a fertőzöttek száma

Romániában egy hét után először haladta meg vasárnap a kétszázat az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma, amit a média az óvintézkedések május 15-e utáni lazításával hozott összefüggésbe.

Romániában a május 14-én véget ért rendkívüli állapotot veszélyhelyzet váltotta fel: azóta nem hatósági karanténba, hanem csak otthoni elkülönítésbe küldik a külföldről érkezőket.

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20200524/lazitottak-a-korlatozasokon-romaniaban-ujra-emelkedik-a-fertozottek-szama-433604

Május 21. – sorok a határon

21-én reggel valamennyi átkelő megnyílt a román–magyar határon. Amióta azonban május 15-én feloldották a veszélyhelyzetet Romániában, óriási sorok alakultak ki a határon, főleg a hazatérő romániai vendégmunkások miatt, a román hatóságok által bevezetett járványügyi ellenőrzések ugyanis öt-tíz percre hosszabbították meg az egy személy átléptetésére fordított időt. A helyzet annyira kritikus lett, hogy csütörtökön lemondott posztjáról Ioan Buda, a román határrendőrség sajtó által támadott vezetője.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/05/21/hatarnyitas_jarvany_koronavirus/

Május 20. – nyitás a vendégmunkások számára

A román határrendészet közleménye szerint a két ország rendőrfőnökei abban állapodtak meg Pintér Sándor magyar és Marcel Vela román belügyminiszter keddi budapesti tanácskozása után, hogy május 21-től, csütörtök reggel 6 órától (magyarországi idő szerint 5 órától) közlekedhet a személyforgalom a két ország között. Mindkét országban érvényben vannak a járványügyi óvintézkedések, ezért a határátkelést a Nyugat-Európából hazatérő, vagy az oda tartó vendégmunkások számára könnyítik meg, turizmusról egyelőre szó sem lehet.

Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/127111-nyitas-csutortokt-l-ezek-a-hataratkel-helyek-hasznalhatok-a-roman-magyar-hataron

Május 12. – Kijárási korlátozások

A csütörtökön lejáró rendkívüli állapot után is csak részlegesen oldják fel a kijárási korlátozásokat Romániában: a település elhagyását továbbra is csak indokolt esetekben, az utazás halaszthatatlan voltát indokló előre megírt nyilatkozatokkal engedélyezik – jelentette be kedden Klaus Iohannis államfő.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200512/csak-lassan-enyhit-romania-pentektol-431446