A visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak elég egy negatív teszt a hazaérkezést követően.

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Szeptember 1. – elvileg utazásra nem javasolt, de a visegrádi négyek enyhébb megítélés alá esnek

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

A visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak elég egy negatív teszt a hazaérkezést követően.

Forrás: Szíjjártó Péter külügyminiszter közösségi média oldala

Június 4. – Hazautazáskor sincs már karantén

Minden korlátozás nélkül utazhatnak egymás országainak területeire a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok, nem kell ezentúl sem negatív koronavírusteszt, és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, egyben megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is, jelentette be Szijjártó Péter a Facebookon. 

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/06/04/korlatozas_nelkul_lehet_holnaptol_utazni_ausztriaba_csehorszagba_es_szlovakiaba/

Május 29. – 48 óra papírozása

Szlovákia: kilépéskor a magyar határőrtől kapsz egy papírt a kilépés dátumával, majd a Szlovákiába való belépéskor a szlovák határőr is ad egyet a belépés dátumával. Ezeket a papírokat meg kell őrizni majd a szlovák papírt a szlovák, a magyar papírt a magyar határőrnek kell átadni visszautazáskor, amelyre bármelyik üzemelő magyar-szlovák határátkelőt igénybe lehet venni függetlenül attól, hol léptél be.

Forrás: egy kedves olvasónk

Május 26. – 48 órára már teszt nélkül is mehetünk

Szerdától (máj. 27) kezdve a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírus tesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk – közölte Tomás Petrícek cseh külügyminiszter kedden Prágában.

A cseh-szlovák utazási megállapodásról hétfőn a Twitteren tájékoztatott Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Május 25. – tárgyalnak a határnyitásról

A határokon bevezetett korlátozó intézkedések könnyítéséről egyeztetett videókonferencián Szijjártó Péter osztrák, cseh és szlovák kollégájával.

A felek elvi céldátumként június 15-ét jelölték meg, hogy addigra e négy ország állampolgárai a jelenleginél szabadabban mozoghassanak egymás országai között.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/05/25/egy_napra_karanten_nelkul_johetnek_szlovakiabol/

Május 23. – Júni 26-ig biztosan zárva

Úgy tűnik, végül semmi nem lesz a közép-európai, úgynevezett „mini-Schengen” ötletéből, miután a szlovák kormány úgy döntött, június 26-ig a külföldiek előtt biztosan zárva tartja a határait – erről beszélt Martin Smolek cseh külügyminiszter-helyettes a cseh közrádióban pénteken.

Forrás: https://azonnali.hu/cikk/20200523_kutba-esett-a-mini-schengen-terve-zarva-marad-a-szlovak-hatar

Május 17. – Maradnak a határellenőrzések

Szlovákiában fenn kell tartani a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú utazási korlátozásokat és határellenőrzéseket, még akkor is ha más európai országok már fokozatosan úja meg akarják nyitni a határaikat – jelezte a szlovák kormány vasárnap.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200517/szlovakia-nem-enged-fenn-kell-tartani-a-koronavirus-miatti-szigoru-hatarellenorzeseket-432396

Május 1. – Indul a belföldi turizmus

Május 1-től ismét járhatnak az ülőliftek és egyéb felvonók az Alacsony- és a Magas-Tátrában. Jelenleg karbantartják a Lomnici-csúcsra közlekedő liftet, az csak május 16-tól jár.

Az utazási korlátozások miatt az újranyitás utáni szolgáltatás csak a helyi turisták részére elérhető, a határokat még nem nyitották meg a turistaforgalom számára.

Forrás: https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/50-nap-utan-ujrainditottak-az-ulolifteket-a-tatraban/