EU digitális Covid-igazolvány birtokában be lehet utazni

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

Augusztus 4. – EU digitális Covid-igazolvány birtokában be lehet utazni

Az EU digitális Covid-igazolvány birtokában be lehet utazni, az oltást követően minimum 14 napnak kell eltelnie, hogy az utas beléphessen Portugália területére.
Kizárólag az EMA által engedélyezett oltásokkal lehet beutazni (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen).

Ilyen igazolvány hiányában indulás előtt 72 órán belül elvégzett negatív RT-PCR tesztet (avagy NAAT tesztet), vagy 48 órán belül elvégzett antigén tesztet kell bemutatni.

Az Azori-szigetekre 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt birtokában lehet beutazni, vagy A COVID-19-en átesettek igazolás birtokában, illetve
EU digitális COVID tanúsítvány birtokában (július 1-jétől kizárólag EMA által engedélyezett oltásokkal: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen.)

A Madeirai Autonóm Tartományba 72 órán belüli negatív RT-PCR teszt birtokában lehet belépni, vagy oltási bizonyítvánnyal (2 dózisú esetén a második oltástól számított 14 nap elteltével), vagy a COVID-19-en átesettek igazolás birtokában, illetve EU digitális COVID tanúsítvány (július 1-jétől) birtokában.

A 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek sem Portugália szárazföldi területére, sem az Azori-szigetekre, sem Madeirára való beutazáskor nincs tesztelési kötelezettségük.

Forrás:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?portugalia

Június 2. – Negatív teszttel beutazhatunk

Portugália szárazföldi területére indulás előtt 72 órán belül elvégzett negatív PCR teszttel vagy 48 órán belül elvégzett antigén teszttel lehet belépni (kivételt jelent a 12 évesnél fiatalabb gyermek).

Előzetes regisztrációra is szükség van, ezen a linken lehet megtenni:

https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card

Az Azori-szigetekre 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel lehet beutazni, és 7 napnál hosszabb tartózkodás esetén a 6. napon újabb tesztet kell végeztetni.

Madeirára 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel lehet beutazni avgy 2 hétre karanténba kell vonulni.

Források:

https://www.visitportugal.com/en/content/covid-19-measures-implemented-portugal

https://www.flytap.com/en-pt/travel-restrictions?accordionid=37cff56d-7f30-4bdc-9638-33f9ee4f6c07

2021. április 15. – Turisztikai beutazás nem megengedett

Portugália szárazföldi területére a turisztikai célú beutazás a jelenlegi szabályok szerint tilos.

Az Azori-szigetekre 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel lehet beutazni, és 7 napnál hosszabb tartózkodás esetén a 6. napon újabb tesztet kell végeztetni.

Madeirára 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel lehet beutazni avgy 2 hétre karanténba kell vonulni.

Források:

https://www.visitportugal.com/en/content/covid-19-measures-implemented-portugal

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?portugalia

2020. szeptember 1. – utazásra nem javasolt

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

illetve

https://hvg.hu/itthon/20200901_hatar_jarvany_kulfoldiek

július 18 . – zöld besorolást kap

A járványügyi helyzetet értékelve az országos tisztifőorvos a beutazási korlátázásokhoz kapcsolódóan két ország besoroláson módosított. Piros besorolásból sárga besorolásúra változott Kanada, valamint sárga besorolásból zöld besorolásúra változott Portugália. 

forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/nnk-kanada-sarga-portugalia-zold-besorolast-kapott

Július 12. – sárga jelzést kap

Magyarország sárga jelzéssel illeti, ami azt jelenti, hogy magyar állampolgárnak Magyarországra való hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A vizsgálat eredményétől függetlenül 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulni. A karantén kötelezettség alól felmentést ad a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt.

Augusztus 1 előtt, a Magyarországra való hazatérést követően – sárga jelzésű országból – ingyenesen igényelhető vírus teszt, melyből 48 órán belül kettőt szükséges elvégezni. Ha negatív mindkét teszt  eredménye, az felmentést ad a hatósági házi karantén alól.

Forrás: magyarkozlony.hu

Június 26. – újra szigorítás

Ismét kijárási korlátozások lépnek életbe a portugál fővárosban és környékén, miután újra megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma – jelentette be csütörtökön António Costa miniszterelnök.

Elmondása szerint összesen 19 városrészben, illetve településen július 1-jétől két hétig megint csak azok hagyhatják majd el a lakóhelyüket, akik munkába járnak, illetve bevásárolnak vagy orvoshoz mennek. Tilos lesz öt főnél több embernek gyülekeznie, és az éttermek kivételével semmilyen üzlet nem lehet nyitva este 8 után.  Lisszabon központja egyébként nincs az érintett negyedek között.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/06/25/koronavirus_portugalia_kijarasi_korlatozas_fertozottek/

Június 15. – Madeiráról és Azori-szigetekről pontosabban

Madeira:

Beutazás esetén kötelező a 14 napos karantén, kivéve, ha 72 óránál frissebb negatív tesztet tud bemutatni az utazó

Július elsejétől a karantén kötelezettséget minden bizonnyal eltörlik, de a teszt kötelező marad, amire lehetőség lesz rögtön a megérkezéskor is.

Azori-szigetek:

A következő opciók közül választhat a beutazó:

  1. 72 óránál frissebb negatív tesztet mutat be
  2. Érkezéskor tesztnek veti alá magát, és vállalja az elkülönítést, míg az eredmény megérkezik
  3. Önkéntes karanténba vonul 14 napra egy kijelölt hotelben
  4. Elhagyja a régiót, és a visszaindulásig is elkülönítést vállal egy kijelölt hotelben

Forrás: https://www.visitportugal.com/en/node/421175

Június 3. – a szárazföldi területekre szabadon utazhatunk

A schengeni országokból engedélyezett a beutazás.

Karantén: 

a.) Portugália szárazföldi területén a karantén nem kötelező az érkezést követően, ugyanakkor a repülőtéren hőmérséklet vizsgálatot végeznek. 

b.) Az Azori-szigeteken 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel lehet beutazni.

c.) Madeirán a madeirai rezidenseken kívül kötelező a 14 napos elszigeteltség érkezést követően kivéve, hogyha 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel rendelkezik az utazó. 

Július 1-jétől a kötelező karantén feloldásra kerül. 

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?portugalia

Június 2. – Madeira július 1-jén nyit

Madeira és Porto Santo július 1-jén nyitja meg kapuit a turizmus számára, ezen a napon szűnik meg a karantén kötelezettség.

Június 1. és 30. között a karantén úgy kerülhető el, ha 72 óránál frissebb negatív PCR teszttel rendelkezik a beutazó.

Június 1-jén újranyitottak a szabadtéri vendéglátó egységek, szórakozóhelyek, 50% kapacitással és szigorú biztonsági intézkedésekkel.

Forrás: https://www.madeira-web.com/en/news/madeira-coronavirus-covid-19.html

Május 27. – Légi úton elvileg be lehet utazni

Portugáliában nincsen kötelező karantén illetve nincs korlátozva a beutazás uniós tagországok állampolgárai számára, azonban előfordult olyan eset, amikor kérték a hatóságok a beutazás céljának igazolását, erre érdemes felkészülni előre, és igazolni amennyiben szükséges.

Forrás: olvasó továbbította Magyarország liszaboni nagykövetségének levelét

A liszaboni reptéren uniós állampolgárok jelenleg korlátozás nélkül beléphetnek Portugália területére. Nem kell karanténban maradni és nem kell orvosi igazolás sem arról, hogy vírusmentes

Forrás: olvasó továbbította a budapesti Portugál Nagykövetség Konzuli Osztályának levelét

Az már más kérdés, hogy nincsenek járatok, mert folyamatosan törlik őket.

Forrás: olvasói levél

május 20. – egyelőre nem tudni, nyitnak-e

Portugáliában is elindult az újranyitás, néhány üzlet, mint a fodrász szalonok, már megkezdhették működésüket. Egyelőre úgy tűnik, nincs tervben, hogy a beutazási korlátozásokat enyhítenék idénre, ezt bizonyítja, hogy a turizmusért felelős minisztérium elindított egy kezdeményezést, miszerint a március 13. és szeptember 30. közé tervezett idei portugál befizetett utakat át lehet ütemezni 2021 végéig.

A helyi hoteleket tömörítő szakmai szervezet elnöke arra számít, hogy szálláshelyek többsége az országban júliustól újranyit.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200520/kulfoldre-mennel-nyaralni-ezekbe-az-orszagokba-mar-utazhatsz-432644?page=3

május 18. – az utazók bíznak a nyári nyitásban

Nem valószínű, hogy június közepe előtt enyhülnének a külföldiek beutazására vonatkozó előírások. Ugyanakkor a július-augusztusi főszezonra már sok külföldi foglalás érkezett.

Az ország hivatalos kampányt indított „Ne mondd le, halaszd el!” szlogennel, melynek keretében 2021 decemberéig érvényes utalványt kapnak azok, akik hajlandóak elhalasztani már befizetett nyaralásukat.

A kampány minden olyan foglalásra kiterjed, amelyet március 13. és szeptember 30. között érkezik utazási irodán keresztül vagy közvetlenül a szálláshelyekre.

A portugál szállodák és tengerpartok júniustól fogadnak vendéget.

Forrás: https://turizmus.com/desztinaciok/nyaralas-europaban-hova-utazhatunk-es-hogyan-1170012

május 8. – lassan indul az élet

Éttermekben csak elvitel vagy házhozszállítás működik. Éttermek, kávéházak nyitása csökkentett kapacitással május 18. után várható.

Szórakozóhelyek, klubok zárva vannak.

Május 4-től a 200 m2 alatti, május 18-tól a 400 m2-nél kisebb üzletek, június 1-jétől az összes üzlet kinyithat.  

Zárt terekben, üzletekben főszabály szerint 20 m2/1 fő tartózkodhat.

A tömegközlekedési eszközökön, iskolákban, üzletekben és zárt terekben kötelező maszkhasználat május 4-től.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?portugalia

Madeira és az Azori-szigetek

A két autonóm régió, Madeira és az Azori-szigetek az országos beutazási szabályokhoz képest sokkal szigorúbb korlátozást vezettek be.

Madeirán 2020.03.15-től 14 napos karantén alá vonják a Funchal-i repülőtérre érkező utasokat, a szigetek közötti (Porto Santo) kompközlekedés pedig csak a helyi lakosoknak engedélyezett 2020.03.14-től. Madeira felfüggesztette a tengeri hajók és jachtok dokkolásához szükséges engedélyek kiadását.

Az Azori-szigetek regionális kormányzata szintén karantént rendelt el az ideérkezőknek, felfüggesztette az összes légi és tengeri összeköttetést a kontinenssel és a szigetcsoport szigetei között. 

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?portugalia

április 18. – május elejétől indulhat az élet

Május elejétől fokozatosan lazítani fogják az új típusú koronavírus-járvány terjedésének lassítása céljából bevezetett korlátozásokat Portugáliában – jelentette be a miniszterelnök szombaton.

még nyár előtt újra megnyithatják kapuikat az éttermek, a kávézók, a mozik és a kulturális intézmények is, de a tömegrendezvények továbbra is tiltva maradnak.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200418/koronavirus-kiderult-mikortol-lazit-az-intezkedeseken-portugalia-426942

A veszélyhelyzet május 2-ai lejártakor egyebek mellett az óvodák, a kiskereskedelmi üzletek és például a fodrászatok is újranyithatnak, ha úgy alakul a helyzet addig. Utalt arra is, hogy még nyár előtt újra megnyithatják kapuikat az éttermek, a kávézók, a mozik és a kulturális intézmények is, de a tömegrendezvények továbbra is tiltva maradnak.

Forrás: https://hvg.hu/vilag/20200418_Portugalia_majustol_fokozatosan_lazit_a_korlatozasokon