EMA által jóváhagyott oltással szabad az út

Ha van frissebb információd az országról, kérjük jelezd itt! Köszönjük! 🙂

2021. június 22. – EMA által jóváhagyott oltással szabad az út

Az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával oltott érkezők (Janssen, Comirnaty, Moderna, Vaxzevria), mentesülnek a teszt és karanténkötelezettség alól, amennyiben az utazást megelőző 14 napban nem jártak a fokozott védekezési intézkedések alá eső országokban. Az oltási igazolás tekintetében a kétnyelvű oltási igazolást elfogadják.

Forrás:

https://nvsc.lrv.lt/en/information-on-covid-19/for-arrivals-from-abroad/everything-you-need-to-know-about-isolation/isolation-exemptions

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?litvania

2020. június 1. megnyílt a határ

24 ország számára Litvánia eltörölte a karantén kötelezettséget, az országok listáját a litván egészségügyi minisztérium tette közzé.

Jelenleg ezek az országok Németország, Lengyelország, Franciaország, Olaszország, Finnország, Norvégia, Dánia, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország, Magyarország, Izland, Lettország, Liechtenstein, Luxemburg, Hollandia, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Svájc.

A jelenlegi szabályok szerint a minisztérium a biztonságos országok listáját minden hétfőn teszi közzé. A listáról lekerülhetnek országok, amennyiben ott két héten át a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma 15 fölé emelkedik.

Forrás: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1183906/lithuania-opens-borders-to-27-countries

Május 25.

A 2,8 millió lakosú Litvániában eddig 1635 fertőzöttet jelentettek, akik közül 63-an hunytak a Covid-19 betegségben. 

Május 15 – Balti államok nyitnak, de csak egymás felé

Május 15-én a balti külügyminiszterek jóváhagyták azt az egyetértési nyilatkozatot (MoU), melynek értelmében a három balti ország május 15-től lehetővé teszi a közúti, vasúti, légi és vízi közlekedést egymás országai között az állampolgáraik számára. A negyedik országokból érkező állampolgáraik továbbra is 14 napos házi karanténba vonulnak.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?esztorszag